Nyheter

L växer på landsbygden

Nyheter Starkaste fästet för Liberalerna är i valdistrikt Västra Skillingaryd-Tofteryd och Hok-Svenarum där 4,2 procent, 58 respektive 34 röster, lagt för Liberalerna. 

Statistik från Valmyndigheten och Newsworthy

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, ser Liberalerna ut att samla 3,5 procent av rösterna i riksdagsvalet i Vaggeryds kommun. 

Klockan 23.19 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Vaggeryd färdigt. Då hade Liberalerna samlat totalt 302 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 3,5 procent. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Liberalerna blev tredje minst av riksdagspartierna i Vaggeryd. Det preliminära valresultatet innebär att Liberalerna tappat i Vaggeryd, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 backar Liberalerna med 0,1 procentenheter. 

Liberalernas allra bästa val i Vaggeryd sedan 1973 (valet efter enkammarriksdagens införande) var 1985 (12,6 procent). Det sämsta valet gjordes 1998 (2,8 procent).

Liberalerna starkaste valdistrikt i kommunen var Västra Skillingaryd-Tofteryd och Hok-Svenarum, där de fick 4,2 procent av rösterna. Västra Skillingaryd-Tofteryd var partiets starkaste distrikt i kommunen även i riksdagsvalet 2018. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Bymarken i Jönköpings kommun (9,4 procent) och i hela riket Västerled 15 Ålsten S i Stockholms kommun (17,7 procent). 

Vaggeryds kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 4 procent av rösterna Liberalerna ett mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 3,7 procent av rösterna i valkretsen, en minskning med 0,3 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Liberalerna ett mandat den här gången också.

Liberalernas väljarstöd i Vaggeryd placerar kommunen på fjärde plats bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).

Statistik från Newsworthy

Valresultatet är preliminärt.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *