Nyheter

L: Villkor för hur maten produceras

Nyheter LRF kommungrupp har bett varje parti, som finns representerade i kommunfullmäktige, att svara på några frågor som berör den gröna näringen med inriktning mot vår kommun. I en artikelserie presenteras partiernas svar. Liberalernas tur att svara på frågorna

– Att rösta i val och vara med och tycka till är en fundamental del av ett demokratiskt samhälle. Vad ni röstar på har vi inom LRF ingen åsikt om, men vi vill uppmana alla att gå och rösta, säger Roger Andersson som är ordförande i LRF kommungrupp. 

1. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att bidra till en ökad och hållbar produktion av mat? 

Vaggeryds kommun ska, i de sammanhang där så är möjligt, verka för en minskad användning av skadliga bekämpningsmedel och antibiotika. För att minska miljöpåverkan vid upphandling av mat till äldrevård och skola ska kommunen villkora hur maten produceras. Detta gynnar förhoppningsvis närproducerad mat. Kommunen ska inte minska på kvalitén på kosten genom att exempelvis ta bort kött.

2. Hur ställer ni er till byggnation på landsbygden? 

Liberalerna i Vaggeryds kommun är positiva till byggnation på landsbygden. Vi vill dock inte att byggnation görs på befintlig åkermark annat än i undantagsfall. Om ny åkermark anläggs som motsvarar arealen av ianspråktagen mark för nybyggnation kan även befintlig åkermark få bebyggas. Vi vill heller inte att byggnation görs på ett sådant sätt att det hämmar nuvarande eller framtida jordbruksproduktion.

3. Hur ska Vaggeryds kommun arbeta för att rusta upp lågtrafikerade vägar på landsbygden för att klara dagens trafik? 

Generellt kan det ur ekonomisk synpunkt vara svårt för en kommun att upprusta lågtrafikerade vägar varför detta troligen måste prövas från fall till fall. Allmänt anser Liberalerna att staten bör ta ett betydande ekonomiskt ansvar för att upprätthålla en god standard på det enskilda vägnätet, och myndigheternas tillämpning av regelverken bör syfta till att underlätta för underhåll. Landsbygdens behov av transporter ska också vara i centrum när en allmän väg görs om till enskild väg. Det är viktigt att en indragning av allmän väg inte får innebära en överföring av kostnader från staten till kommunerna eller enskilda fastighetsägare.

4. Hur vill ert parti arbeta för att det ska vara attraktivt att bo och leva på dom mindre orterna/landsbygden i vår kommun? 

Vi anser att skolan är viktig. Vi har i vår kommun bland annat lagt motion om att göra Hjortsjöskolan till en 4–9 skola och att F-3 skall vara små enheter så nära barnets bostad som möjligt. Tanken är att detta blir grundidéen i vår kommun, med en trygg skolstart på en mindre enhet nära där man bor. Skolorna ska rustas upp och göras likvärdiga. Om alla landsbygdsskolorna var F-3 skulle det underlätta för skolorna att ha tillräckligt med elevunderlag, och förhoppningsvis göra det lättare att rekrytera utbildade pedagoger. Landsbygdsskolorna bör dock vara så stora att rekrytering och långsiktig förmåga att bibehålla kompetent personal underlättas. Vi vill också verka för ett fungerande bredband i hela kommunen.

5. Varför ska man rösta på ert parti? Motivera med max 100 ord. 

På riksnivå har liberalerna ett antal förslag som kan underlätta att bo på mindre orter. Några exempel är:
• Regionernas system för ersättning för så kallade sjukresor ska ta hänsyn till glesbygdsbornas behov av resor med bil där avstånden är långa och möjligheten att resa med kollektivtrafik är begränsad.
• Höja den skattefria inkomsten och bredda skattefriheten för primärproduktion.
• Stöd till att upprätthålla statlig service på landsbygden.
• Mer flexibilitet när det gäller strandskyddet för att gynna regional utveckling.
• Behålla det kommunala vetot när det gäller etablering av bland annat vindkraftverk.

Källa: LRF Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *