Nyheter

Lagan levererar

Nyheter Merparten av vattnet passerar vid sidan om kraftverket i Götafors

I efterdyningarna av de mycket höga flöden som vi haft i våra vattendrag visar det sig att Vaggeryds Energi tvingas släppa större delen av flödet vid kraftverket i Götafors vid sidan om. Av vattenflödet släpper man 13 kubikmeter/sekund vid sidan om medan man leder omkring tre kubikmeter genom kraftverket.

Trots att merparten av vattnet inte går via turbinen så levererar kraftverket drygt 600 000 kilowatt/år, vilket motsvarar förbrukningen i omkring 40 normalvillor.

– Vi arbetar hela tiden med att utveckla kraftverket, säger Anders Ericson på Vaggeryds Energi. Det handlar inte bara om att maximera elproduktionen utan man arbetar ständigt med miljöfrågan och möjligheten för fisken att leka och leva.

De har lagt ut stora mängder av grus och sten för att skapa goda förutsättningar för fisken att leka. Just nu investerar de i en ny ålyngelledare för ålyngel samt en flyktväg för fisken uppströms om dom råkar att komma mot intagsgallret.

– Vi ska ha respekt för naturen och miljön, menar Anders Ericson och tillägger att vattenkraften är väl värd att utveckla och att det går att göra utan att göra avkall på miljöpåverkan.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Lagan levererar

Intressant läsning. Skulle vara trevligt att läsa om hur det är nedströms i Fågelfors, Hörle och Karlsfors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *