Nyheter

Lägerkväll om Bror Malmquist – en hovfotograf

Lägerkväll om Bror Malmquist  – en hovfotograf

Nyheter I dag är fotografen Bertil Pettersson i centrum hos Skillingaryds Fotoklubb vid en minnesutställning under skyltsöndagen och på torsdag är det dags för ännu en aktivitet med en fotograf: Bror Malmquist som tema för en lägerkväll med SMF – Skillingaryds Militärhistoriska Förening.

Det är på Miliseum det blir bildvisning med mera.

Bror Malmquist föddes 1865 och det är med anledning av att det är 150 år sedan som SMF valt att ha honom som tema för en lägerkväll. Bror hade på ett speciellt sätt militär anknytning då det var han som tog de flesta bilderna med militär anknytning åren kring 1900.

Den äldre brodern Robert utbildade sig till fotograf i Amerika och en uppgift gör gällande att även Bror följde efter lite senare – eventuellt 1888.

Robert Malmquist dog blott 43 år gammal 1892 och det var ungefär då som Bror började fotografera i Skillingaryd – kanske något år tidigare.

Bror hade sin fotoateljé i det tornhus på Södra Järnvägsgatan som byggdes omkring 1880, kanske av Robert. Huset var för 30 år sedan i dåligt skick men det räddades och ägs i dag av familjen Wilén som vårdar det ömt.

Om detta och mycket mer berättas på torsdag och då får man bland annat veta varför Bror Malmquist blev hovfotograf och man får även se en av hans cirka 100-åriga kameror.

 

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Lägerkväll om Bror Malmquist – en hovfotograf

Hej på er!
Mycket intressant artikel om Bror Malmqvist men framför allt om Robert Malmqvist. Jag sitter och skannar gamla släktbilder och har funnit bilder fotograferade av Robert.
Finns det någon möjlighet idag att finna någon som känner väl till Robert och vad som blev av hans och broderns bilder.
Redaktionen svarar: I stort sett alla glasplåtar från deras karriärer blev förstörda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *