Nyheter

Läget bättre kring stora branden

Nyheter Under dagen har läget förbättrats när det gäller branden på en Flymosse mellan Bredaryd - Lanna. – Vi ser positivt på händelseutvecklingen säger räddningsledare Anders Björk.

Branden på mossen.

Räddningstjänsterna har under dagen arbetat med att säkerställa begränsningslinjen, att jobba sig inåt och att vattenbegjuta. Med hjälp av helikoptrar har ett antal mindre glödbränder identifierats som man med framgång har bekämpat både från luften och marken. Man har kunnat skydda obränd ungskog i södra delen av sektor 1.

Arbetet fortskrider i de fyra sektorerna. Området är delvis sprinklat och släckning av branden sker fortsatt under kvällen genom arbete med bandvagnar, hackor och markpersonal.

Cirka 120 brandmän från Räddsam F samt Västra Götaland och Halland har under dagen arbeta med fortsatt brandsläckning av området. Ett femtiotal personer från Försvarsmakten har med bandvagnar bekämpat uppflammande bränder i området, fortsatt grävt i marken för att komma åt att släcka rötter, stubbar och vegetation samt arbetat med slangdragning. Totalt har över 200 personer varit insatta. FAK, Frivilliga automobilkåren, personal från Länsstyrelsen och privata entreprenörer har även idag arbetat på plats.

Under morgondagen planerar räddningstjänsten att börja minska sin personalstyrka samtidigt som resurser med kunskap inom naturvårdsbränning kommer till platsen.
Räddningstjänsterna inom Räddsam F och Västra Götaland fortsätter brandsläckning under morgondagen med Försvarsmakten, en helikopter, länsstyrelsen, FAK samt en del privata entreprenörer.

Påminner om flygförbud
Helikoptrar vattenbombar i området och Transportstyrelsen har avlyst luftrum för dessa, i nuläget fram till söndag klockan 24.00. Detta innebär att privata flyg, helikoptrar och drönare inte får flyga i området. Syftet med att avlysa luftrummet är att inte störa helikoptrarna. Räddningsledningen vädjar att drönarförbudet i området efterföljs för att inte äventyra flygsäkerheten.

Räddningstjänsterna i länet genom Räddsam F riktar ett stort tack till alla som hjälper till med att bekämpa branden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *