Nyheter

Lägre arbetslöshet än föregående år

Nyheter Sören Karlsson från Arbetsförmedlingen besökte frukostmötet på Ekets Uppåkra, där han en gång själv arbetat som personalchef

Sören Karlsson från Arbetsförmedlingen besökte frukostmötet

Att Sören Karlssons hjärta klappade lite extra för frukostmötets besökta företag gick inte att ta miste på. Nu är han på Arbetsförmedlingen och efterträder Katrin Svensson, som numera jobbar med näringslivsfrågor i grannkommunen Gnosjö.

– Ingen av er har undgått att det är högtryck bland företagen och som län ligger vi bland de bästa i landet på låg arbetslöshet. Västernorrland och vårt län ligger i topp. Vänder vi på myntet är det ett elände att hitta bra medarbetare, berättar Sören inför ett fullsatt personalmatsal på Ekets Uppåkra.

Enbart Habo och Mullsjö kommuner har lägre arbetslöshet än vad Vaggeryds kommun har. Högst arbetslöshet har höglandets kommuner i länet och där har trä- och husbranschen drabbats av varsel och Arbetsförmedlingen vet inte om det beror på strukturella förändringar eller konjunktursvängningar.

– Än så länge ser det bra ut hos oss. Antalet öppet arbetslösa fram till januari månad var 265 personer och det är lägre än vad vi hade föregående år. Det fins många personer som inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande, kanske på grund av funktionshinder, eller att en del har en längre startsträcka än andra till ett arbete. Egentligen kanske vi har noll personer som står till arbetsmarknadens förfogande. 265 personer är inskrivna i vår platsbank, som numera är frivillig, så den här statistiken får man ta med en nypa salt, säger Sören.

Arbetsförmedlingen var även närvarade på jobbmässan som arrangerades på Fenix i Vaggeryd för någon vecka sedan och, som så många andra, tyckte även Sören att det var ett bra arrangemang och önskar att det är en återkommande mässa. Han berättade även om förändringarna som Arbetsförmedlingen står inför och ”att det händer en del på vår firma också”. Förändringar ska genomföras innan året är slut och handlar om bland annat ”anpassa kostymen”.

– Vi kommer att lägga över en del av vårt arbete till centrala kontor, kan handla om bland annat en central växel. Vi ligger mellan 5 – 10 år efter andra företag, men nu är det på gång och vi hoppas och tror att vi ska kunna fortsätta samverka med er alla som tidigare, avslutar Sören.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *