Nyheter

Lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda på 14 år

Nyheter Vaggeryds kommun noterar i juni den lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda sedan oktober 2008.

Den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar på en nedgång i arbetslöshet bland utlandsfödda i Vaggeryds kommun med 0,8 procentenheter. Arbetslösheten bland invånare födda i ett annat land låg i juni på 9,7 procent.

Under juni månad rapporterade Vaggeryds kommun en total arbetslöshet på 3,9 procent. Det är en minskning jämfört med samma tidpunkt i fjol (–0,2 procentenheter). Även i Jönköpings län sjunker arbetslösheten .

Sett till antalet personer betyder det att 289 av 7 410 invånare i åldern 16 till 65 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (nio färre än i juni i fjol).

Vaggeryd är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går nedåt. Vi ser just nu en nedgång i nio av 13 kommuner. Störst är minskningen i Tranås, där arbetslösheten sjunker med 1,6 procentenheter.

Vaggeryd hade redan tidigare lägre arbetslöshet än snittet i hela Jönköpings län och nu växer klyftan (3,9 procent i kommunen, jämfört med 5,0 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,1 procent), medan Nässjö har den högsta (7,2 procent). För att Vaggeryd skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 59 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet sjönk arbetslösheten i juni jämfört med året innan (–0,4 procentenheter) och ligger nu på 6,2 procent. 241 av 290 kommuner har lägre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Perstorp är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (12,3 procent) i landet som helhet, medan Kiruna har den lägsta (2,2 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 9,7 procent i Vaggeryd under juni månad, motsvarande 167 av 1 722 personer. Det är 0,8 procentenheter färre än vid samma tidpunkt i fjol (−2 om man räknar personer). Den nuvarande arbetslöshetsnivån är den lägsta sedan oktober 2008. Den senaste månadens nedgång innebär ett trendbrott. Under de två föregående månaderna hade arbetslösheten bland utlandsfödda varit högre än motsvarande tidpunkt året innan.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 5,8 procentenheter i Vaggeryd. Det är en mindre skillnad än för ett år sedan (−0,6 procentenheter).

Den här skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är ändå förhållandevis liten i Vaggeryd om man jämför med andra kommuner i Jönköpings län. Gnosjö har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i länet. Habo har den största.

Precis som den totala arbetslösheten sjunker arbetslösheten bland unga (–2,6 procentenheter). I juni var 4,2 procent av 18–24-åringarna inskrivna som arbetssökande (motsvarande 30 personer). Mäter vi antalet inskrivna ser vi en minskning med 17 personer på ett års sikt.

I och med den senaste månadens nedgång har de ungas arbetslöshet i Vaggeryd sjunkit över två år i sträck (ner från 10,1 procent i mars 2021 till 4,2 procent nu).

Precis som den totala arbetslösheten ligger ungdomsarbetslösheten i Vaggeryd lägre än i Jönköpings län som helhet. Skillnaden mellan kommunen och länet är 2,3 procentenheter.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


2 reaktioner på Lägsta arbetslösheten bland utlandsfödda på 14 år

Är detta i jämförelse med oss svenskar som bott här i hundratals år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *