Nyheter

Lägst antal långtidsarbetslösa på fyra år

Nyheter Inte sedan mars 2009 har andelen långtidsarbetslösa varit så låg i Vaggeryds kommun och näst lägsta i länet. Det visar Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik.

I februari hade 91 kommunbor varit arbetslösa i minst ett år, vilket är fem färre än månaden innan. Det är den femte månaden i rad med minskande antal långtidsarbetslösa. 91 personer motsvarar 1,2 procent av arbetskraften i kommunen – andelen långtidsarbetslösa är 0,8 procentenheter lägre än samma månad för ett år sedan.

Antalet som står allra längst från arbetsmarknaden – som varit utan arbete utan i minst två år – har minskat jämfört med samma månad för ett år sedan: från 64 till 55, eller 0,7 procent av arbetskraften i februari 2023.

Andelen långtidsarbetslösa i Vaggeryd är den näst lägsta i Jönköpings län, bara i Habo är andelen lägre (1,1 procent). I Nässjö finns länets högsta långtidsarbetslöshet, 3,2 procent. I länet som helhet hade 3 662 personer (2,0 procent) varit arbetslösa i minst ett år i februari. Det är 73 personer färre än månaden innan, och det är den tjugo­andra månaden i rad som antalet sjunkit.

Totalt i riket hade knappt 145 000 personer varit utan arbete i minst ett år i februari. Det motsvarar 2,8 procent av arbetskraften, vilket är en minskning med 0,7 procentenheter jämfört med ett år sedan.

Av de 91 personerna som varit arbetslösa i mer än ett år i Vaggeryds kommun är 23 personer mellan 55 och 65 år och fem är mellan 18 och 24 år. För den äldre gruppen är andelen arbetslösa 1,5 procent medan den i den yngre gruppen är 0,7 procent. Även i riket som helhet är långtidsarbetslösheten högre i gruppen äldre.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *