Nyheter

Lägsta skatten i länet

Nyheter Rejäl dragning om strategisk plan och budget informerades det om under gårdagens kommunfullmäktige. Lägsta skatten har kommunen men förutsättningarna framöver är försäljningen av tomter på Logpoint och nya villaområden

Jörgen Hansson, ekonomichef, redovisade budget de kommande åren ur ett tjänstemannaperspektiv och berättar att det är en omfattande process.

– Vi samlar ordförande, nyckelpersoner i förvaltningar vilket gör att vi får en helhetsbild under hela processen. Bokslutsdag på Tallnäs, det är viktigt i en liten kommun i länet att man kan se varandras och hitta effekter av detta på olika sätt. Man får förståelser av varandras verksamheter. Budgetberedningen som leds av kommunstyrelsens ordförande. Förankring i partigrupperna och därefter är det intensivt arbete i förvaltningarna. Slutfas i maj och då låser man handlingen och då förankras den. Det är en bred förankring. Parallellt har man en uppföljningsprocess. När man tittar på skattesatsen är 21.49 är en förutsättning och den lägsta skatten i länet. Om vi tittar på några större utmaningar i ekonomirapporten så brottas vi som många andra av kompetensförsörjning, sim- och sporthallar som byggdes i 70-talet, vi har fler unga än äldre. Det skapar en del av utmaningarna. Vi hade 70 kommuner av 290 som redovisade underskott. Intäkterna mattas av och demografin ökar och vi behöver effektivisera. Om vi tittar på nyckeltal arbetade timmar så har det minskat med 0,4%, i övrigt ser man att inflationen mattas av.

– Förskolan kommer vi att öka med en avdelning de närmast åren. Vi kommer att ha en ganska stabil elevnivå i skolan. Om vi tittar på gymnasieskolan kommer vi att öka här 2020, det kommer vi att märka på Fenix, men även på andra gymnasium. 80 år och äldre kommer hemtjänstinsatserna att öka de närmaste åren. Om de som är 90 år kommer det vara relativt stabilt och sedan ökning runt 2025. När det gäller demografin så är det inte bara där vi har utmaningar. Om vissa åldersgrupper ökar får vi vara med och betala detta. Visade sig att de bedömning man hade på riksplanet inte stämde riktigt. Vi får en lägre intäkt som vi får dela med sig till övriga kommuner via utjämningssystemet. Någonstans kommer räkningen och det är så det är uppbyggt i Sverige. Demografin kan vara jobbigt att hantera. Resultatbudgeten är på 15 miljoner. Effektiviseringskravet behövs, vi klarar inte målen 2021 och 2022, utan vi behöver vässa oss lite mer dessa år.

– Nyckeln till att vi har en bra ekonomi här i kommunen beror på att vi vet vad allting är och vi har koll på planeringen. Vi ser problemet redan ett år tidigare. Man måste jobba transparant. Vi gör en del förändringar. Vi är i behov av att sälja tomter på Logpoint, det ska komma in pengar. Lånebehovet får vi fram från den löpande verksamhet och den genererar 15 miljoner samt att vi har avskrivningar blir 60 miljoner. Dessa pengar ska sättas i relation till investeringsramen. Det bygger på att vi får det sålt som vi har byggt. Låneskulden per invånare avviker vi inte från riket, vi har en bra balansräkning, ingen dramatik i detta, men vi har kolla på alla siffror. Vi har en av landets starkaste soliditeter. Får vi affär på Logpoint kommer soliditeten att bli bättre, avslutar Jörgen Hansson, ekonomichef i Vaggeryds kommun, innan debatten drog igång hos våra politiker. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *