Nyheter

Lämnade skadad älg för plågsam död

Lämnade skadad älg för plågsam död

Nyheter På Facebook har i dagarna ett inlägg om en trafikskadad älg delats 2 500 gånger och det som väckt ilska inträffade på riksväg 27.

Mannen som såg den trafikskadade älgen skriver så här på Facebook: Jag är förbannad och besviken!
Han fortsätter med att berätta att han i tisdags var i Gislaved för att handla och när hem åkte hem på riksväg 27 mot Mossebo/Tranemo – och precis hade passerat gränsen in i Västra Götaland – såg han en älg som låg på en åker cirka 100 meter från vägen. Inget konstigt med det, kunde man tro.

– Men tack vare att det var så kallt så såg jag älgens andedräkt och det såg inte normalt ut. Älgen låg på åkern och ”vilade” men var väldigt andfådd. Jag vände om för att ta en extra titt på den och visst var det något som inte stämde.
Jag ringde markägaren som mötte upp och vi gick för att se hur läget var. När vi var 50–75 meter från älgen försökte den resa sig upp. Det såg ut som om älgen hade för stora strumpor på benen. De nedersta 30–40 centimetrarna på båda bakbenen var avslagna och hängde bara i lite skinn. Älgen stod nu på bara benpiporna, skriver mannen.

På ett par minuter var polisen kontaktad och lidandet var snart avslutat.

Vid vägen låg plastbitar från en röd kofångare.
– Efteråt har jag hört att dessa delar synts redan klockan 18.00 kvällen innan.

Någon har alltså kört på älgen och sedan bara kört vidare.

Föraren kan inte ha undgått att märka kollisionen. Älgen vägde cirka 300–350 kilo och den hade bevisligen träffats av framdelen av fordonet.

Älgen hade legat minst 18 timmar på detta viset och plågats.

– Så jag hoppas att du med en trasig röd kofångare inte sovit så gott. Ett telefonsamtal, tre siffror (112) direkt vid olyckan hade sparat mycket lidande! Det är dessutom brottsligt att inte rapportera en sådan kollision till polisen, skriver mannen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *