Nyheter

Lämnar in intresseanmälan för anstalt

Nyheter Kommunstyrelsen beslutade efter Kriminalvårdens inkomna skrivelse

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde fanns tre personer från Kriminalvården med och informerade om anstaltsplaneringen i region Öst. 

– Det handlar om ungefär 300 intagna män i kategori två, inte högsta kategorin och inte den lägsta heller. Det kommer bli lika många anställda, så man kan säga att det blir som ett nytt samhälle. Jag har varit ljummen i frågan och är det fortfarande. Det krävs 30 – 50 hektar mark i vårt område och vi har andra som vill etablera sig hos oss och står i kö. Jag kan vara mer skeptiskt till det här än andra i kommunstyrelsen, menar Gert Jonsson (M). 

Nu skickar kommunen in en första intresseanmälan, därefter gallrar Kriminalvården ansökningarna och därefter får politikerna veta om Vaggeryds kommun är en intressant plats att bygga en anstalt på. Ett av Kriminalvårdens krav var logistiken för pendling. 

– Det var ett enhälligt kommunstyrelse som beslutade att vi skulle skicka in en intresseanmälan. Vi ska bredda näringslivet och det ska vara långsiktigt bra för näringslivet. Det är också ett sätt att erbjuda jobb för att bli ännu mer attraktiva. Det kan vara ett sätt att få många nya jobb och växa sig starkare, menar Kenth Williamsson (S). 

Thomas Axelsson (KD) bekräftar ovan: 

– Kravet från Kriminalvården var mellan Jönköping till Norrköping. Vi ställde frågan om söder om Jönköping också kunde vara tänkbart och det var det. 

Arkivbild

Taggar

9 reaktioner på Lämnar in intresseanmälan för anstalt

Interner kostar samhället pengar och det bästa vore om inga brott begicks. Tyvärr är det inte så. Sverige har få platser jämfört med såväl Norden som Europa och tiden för att bygga detta fängelse beräknas till 8-10 år. Däremot lär 300-400 arbeten (om anstalten byggs här eller nära kommungränsen) generera fler kommuninvånare och därmed fler som betalar skatt.

Man får tänka till bara när det ska byggas fängelse så man inte bygger för stort, för då rymmer det fler! Det säger sig självt.

Det handlar inte om opinionen, jag vet vad jag tycker. Men jag anser att vi bör prioritera mark för bostäder, skolor och företag och annan verksamhet som låg före denna fråga. Tveksam till om vi kan ha hur många bollar i luften samtidigt. Nu lämnas ett intresse in från kommunen. Hur den tas emot vet vi inte.
Men jag liksom alla andra kan ha en åsikt i frågan och den åsikten är att mycket annat måste prioriteras före arbetet med att hitta lämplig mark för en anstalt.

Kriminella kommer alltid att finnas så säkrare jobb utan risken att bli arbetslös finns inte. Jag förstår inte varför Gert är tveksam?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *