Nyheter

Landsbygdskolorna blir F till 3

Nyheter Ett nytt inriktningsbeslut har tagits av barn- och utbildningsnämnden. Trycket ökar på alla kommunala skolor men landsbygdsskolorna ska ändra inriktning från förskola och till årskurs tre.

Arkivfoto från invigningen av Hoks nya skola

– Vi har tagit ett nytt inriktningsbeslut. Ett budgetäskande ska göras och frågan kommer att beslutas av kommunfullmäktige. Landsbygdsskolorna, Byarum, Bondstorp, Klevshult, Svenarum och Åker, blir F-3, berättar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

– Enligt medborgarförslagen som kommit in finns viss oro för att landsbygdsskolorna på sikt kommer att läggas ner om elevunderlaget minskat. Däremot får vi en hållbar organisation om vi flyttar in mellanstadiet till tätorterna. Fritids ska absolut vara nära hemmet, avslutar Jenny Larsen.

När det är aktuellt är ännu inte bestämt men i nya lokalplanen kan man se att förvaltningen tycker att landsbygdsskolorna stärks genom ökad utrustningsnivå och konceptutveckling där förutsättningar är en samverkan mellan förskola, fritidshem och skola F – 3. De skolor som redan har F – 3 enheter är Byarum, Bondstorp och Klevshult. Svenarum och Åker blir således framöver enbart F – 3 skolor. Hoks skola föreslås bli en fortsatt F – 6 med upptagningsområde för äldre elever (årskurs 4 – 6) i Svenarum och Hok.

15 synpunkter har lämnats in av medborgarna i ärendet. Många tycker det är bra att få vara med på informationsmöte och även lämna sina synpunkter i medborgardialogen. Någon tycker att flytt av årskurs 4 – 6 från landsbygden är ännu en ostskiva som hyvlas bort och att dessa årskurser med all sannolikhet inte kommer tillbaka ut på landet. Viktigt att materiella förändringar görs först innan flytten av eleverna och att bussåkande elever mellan skolorna inte är något större problem.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *