Nyheter

Landshövdingen besökte frukostmötet

Nyheter Helena Jonsson från Länsstyrelsen besökte Götaströms värdshus under företagarnas fredagsfrukostmöte.

Helena Jonsson var med på frukostmötet vid Götaströms värdshus under fredagsmorgonen

Nu har Helena Jonsson jobbat som landshövding i tio månader och hon närvarade vid fredagens frukostmöte i på Götaströms värdshus i Skillingaryd.

– Jag är född i Eksjö och uppvuxen i Bankeryd. Numera bor jag i Tranås och Jönköping, som är vår residensstad. Mitt tidigare jobb var LRF-ordförande och jag är minst sagt, tillsammans med min man, kotokig. Vi driver familjejordbruk med herefordbesättning och när vi är på semester tittar vi på andra kor, börjar Helena Jonsson berätta.

– Jag är mycket glad över att få möjligheten att vara landshövding i  mitt eget län som har varit ett eget län sedan 1687. Jag är den 43;e landshövdingen i Jönköpings län. I länet finns det tre stift (Växjö, Skara och Linköping), 13 kommuner, två tredjedelar av marken är skog, vi har 2 300 sjöar och är 345 907 invånare. Om man skulle dra en radie på 35 mil från vårt länk så bor det 80% av Sveriges befolkning, säger Helena.

Länsstyrelsen är en myndighet som funnits länge och är statens grenverk ut i landet. Landshövdingen var på 1600-talet Konungens befallningslänk. Länsstyrelsen får i uppdrag av regeringen men även av andra centrala myndigheter, som naturvårdsverk och region. Som landshövding har Helena Jonsson tre roller, chef för 270 anställda på Länsstyrelsen, vara länk mellan centrala och regionala makten och kontakt utåt mot näringslivet och medborgarna.

– Vi tillsammans är ett småföretagarlän och Vaggeryd ligger bra till när det gäller företagsklimatet och det är något ni ska vara stolta över och vårda väl. Framtiden vet vi inte så mycket om, antingen tar vi den som den kommer eller så är man med och skapar den. Även om vi inte tror att kurvorna börjat vända neråt just nu kan vi konstatera en avmattning och högkonjunkturen kommer inte att vara för evigt. Vi lever i en slags brytningstid, säger Helena Jonsson.

– Det stora företaget i kommunen, som behöver höga chefer och de behöver bo någonstans, då efterfrågar man villatomter i attraktiva sjönära tomter, vad gör ni åt det på Länsstyrelsen?, frågar näringslivschefen Patrik Kinnbom.

– Strandskydd pratar vi mycket om. Alla sjöar är inte attraktiva att bo vid. Vi lämnade ett remissvar på lättnader i strandskyddsregler just för landsbygden, där det varit mest omöjligt att bygga, för att man ska utveckla landsbygden med boende. Samtidigt ser vi att samhällsplaneringen att man faktiskt har byggt bostäder onödigt olämplig med tanke på klimatförändringar. Vi ska säga att det ska vara klokt att bo, säger Helena Jonsson.

– Vaggeryds kommun har ansökt om strandskyddsdispens i Skjutebo och där finns det tomter, berättar Gunnar Hermansson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *