Nyheter

Landsväg uppmärksammas i transportplan

Nyheter Kommunstyrelsens arbetsutskott har diskuterat transportplanen för länet och tillägger att landsvägen mellan Skillingaryd och riksväg 30 bör vara med.

Länets huvudvägar. Skiss från transporplanens remissutgåva

Kommunen har möjlighet att yttra sig över regionens förslag till ”regional transportplan för Jönköpings län 2022–2033”. Remisstiden gick ut för någon vecka sedan och kommunstyrelsens arbetsutskott har lämnat önskemål. Regionens slutliga förslag till transportplan kommer att skickas till näringsdepartementet i slutet av april. 

Remissversionen gällande Regional Transportplan är ett stort arbetsdokument på 90 sidor som nu har granskats av Vaggeryds kommun. 

– Vi har sett över vägarna och vi tycker att vi bör nämna landsvägen som går mellan riksväg 30 och Skillingaryd, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M). 

– Nu är järnvägs-Y:et, elektrifieringen Vaggeryd och Nässjö, på gång och det skriver vi också i yttrandet. Vi är attraktiva som kommun och godstrafik samt järnväg får en helt annan konkurrenskraft, menar Kenth Williamsson (S). 

I remissutgåvan från regionen finns att läsa att 32 miljoner kronor sätts av för investeringsbidrag till enskilda vägar, 31 miljoner kronor ges i driftbidrag till Jönköpings flygplats. En ny järnvägssträckning mellan Byarm och Tenhult ska byggas samt elektrifiering av sträckan Värnamo – Nässjö. Byggnation av riksväg 27 förbi Bor som ska ge ökad säkerhet och förbättra framkomligheten, mötesseparering av Ulås och Bredasten samt vid Bredaryd – Anderstorp på riksväg 27. 141 miljoner kronor som ska användas till åtgärder för att höja trafiksäkerhet och framkomlighet på länets regionala vägnät. 

När det gäller järnvägsåtgärderna finns att läsa: 

Genom att göra restiderna mellan Jönköping och Värnamo mer konkurrenskraftiga skapas möjligheter till tillväxt/kompetensförsörjning samt mer hållbar arbets- och studiependling genom överflyttning av transporter från väg till järnväg. Projektet möjliggör nya trafikupplägg med elektrifierade regionaltåg, tyngre och längre godståg och omledningsmöjligheter vid störningar. Objektet består av ny järnväg Byarum – Tenhult, elektrifiering av sträckan Nässjö – Värnamo samt mötesstation på Jönköpingsbanan. Samtliga delar behövs för att nå projektets mål om att skapa restider under 50 minuter mellan Jönköping och Värnamo. Nysträckning Byarum – Tenhult befinner sig i lokaliseringsutredning, åtgärden förväntas vara genomförd 2033. Elektrifiering Nässjö – Värnamo befinner sig i planskede och förväntas vara genomförd 2028. Total kostnadskalkyl 2 730 miljoner kronor”.

Fotnot: Samtliga kommuner i länet, regioner i södra landet och Länsstyrelser, myndigheter samt regionala aktörer som bland andra LRF, Företagarna och cykelfrämjandet får svara på remissen.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Landsväg uppmärksammas i transportplan

Hur många av oss kommuninnevånare har inte cyklat den här vägen? (Kanske till och med en och en annan lokalpolitiker gjort det?). Hur många av oss har inte hickat till när en bil passerat lite väl fort och nära? Ibland undrar man om det ska krävas en olycka för att lokalpolitikerna ska sätta spaden i marken och få cykelvägen att blir mer än bara tomma ord och löften.

@bosse_ryter_ifran

Jag hoppas verkligen att kommunen fört fram kravet om att Valdshultsvägen behov utav ny sträckning från Månsabo till Stenvadet och därmed knyts an till vägen från Åker och således anknytning för tung trafik direkt till E4 södra på och avfart i Skillingaryd.
Idag gåt nämligen mycket tung lastbilstrafik in i bostadsområde och sen ut ur bostadområden via Åkervägen.
Valdshultsvägen är den enda vägen som inte har en miljömässig hållbar anslutning till E4. Alla dessa andra vägar har det som Tofterydsvägen, Ovdaskogsvägen, Svenarumsvägen och Bonstorpsvägen som nu kommer ut vid travbanan.
Jag förstår inte att några politiker eller tjänstemän kan inse och driva denna viktiga trafikmiljöfråga. Den tunga trafiken skall inte behöva köra in och ur bostadsområden om de inte har någon last till dessa bostäder. För barnfamiljer och äldre är dagens tunga trafikflöde en stor fara.

Till sist tänk även på att kommunen äger nästan all mark mellan Månsabo och Stenvadet där denna nya vägsträckning kan anläggas.

Hur går det med cykelvägen mellan Skillingaryd och kommunens finaste badplats Linneryd?

@bosse_ryter_ifran

Ja du Bosse cykelväg har kommunen pratat om i minst 40 år så vi kan nog få vänta lite till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *