Nyheter

Länets kommuner dåliga på att förebygga självmord

Nyheter Många av Jönköpings läns kommuner saknar fortfarande viktiga insatser för att förebygga självmord. Det visar en rapport från organisationen Suicide Zero, ”Självmord noll”.

Genrebild Pixabay

Någon statistik för 2022 finns ännu inte, men 2021 var det 51 invånare i Jönköpings län som begick självmord.
– Genom närheten till medborgarna har varje kommun stora möjligheter att bidra till att förebygga självmord. Tyvärr visar vår undersökning att flertalet kommuner i länet fortfarande saknar viktiga insatser som kan rädda liv, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för organisationen, i ett pressmeddelande.

Sämst ifjol

Varje år genomför organisationen en så kallad kommunbarometer där kommunerna får svara på frågor om hur de arbetar. I år var inte Vaggeryds kommun med i undersökningen. Det var de däremot ifjol och då var de sämst bland länets kommuner. Så även bland landets kommuner.

Det finns en nollvision som är antagen av riksdagen. Lotta Damberg är socialchef i Vaggeryds kommun och hon berättar hur man arbetar mot den.
– Vi har via vårt hälsocenter en representant för Vaggeryds kommun som har till uppgift för att kartlägga ett utgångsläge, hur vi i hela kommunen arbetar med att förebygga och förhindra självmord. Detta arbete sker inte bara i den egna kommunen utan också genom länssamverkan där det finns en utsedd samordnare för länet. I den samverkan är uppgiften att arbeta för att ta fram strategier, riktlinjer och rutiner som stödjer ändamålet. Jag har ingen kunskap om hur lång man har kommit.

Urval av undersökningens resultat på riksnivå

• Bara tre av tio kommuner har vidtagit särskilda åtgärder inom området självmord med anledning av ökad osäkerhet i omvärlden och försämrade ekonomiska livsvillkor för många av kommunens medborgare.

• Tre av tio kommuner saknar en lokal överenskommelse för samarbetet mellan socialtjänst och psykiatri med syftet att stärka vårdkedjan för grupper som har en hög risk för självmord.

• Självmorden ökar i gruppen barn och unga. Ändå genomför så få som en av tre kommuner förebyggande insatser på alla skolor.

• Drygt sju av tio har en tjänsteperson med samordningsansvar för det självmordspreventiva arbetet. Här har en positiv utveckling skett jämfört med förra året.

• Endast ett fåtal kommuner analyserar och åtgärdar risker för självmord i den offentliga fysiska miljön, en förebyggande insats med starkt forskningsstöd. Här har ingen förbättring skett.

• Drygt tre av tio saknar informationsinsatser riktade till allmänheten i syfte att öka kunskapen om hur självmord kan förhindras.

• En högre andel än förra året uppger att de gör insatser för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre, drygt åtta av tio jämfört med sex av tio.

 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Länets kommuner dåliga på att förebygga självmord

Vaggeryds kommun ökar risken för självmord. De fattar beslut som går helt i strid med vad läkare och experter säger. Beslut som drabbar mycket hårt. Brist på kompetens och empati kan knäcka vem som helst. Även den starkaste.

Jag vet hur slappa de är. Man blir behandlad som en parasit plus ingen bryr sig. Fick hjälp via Malmö sjukhus 🫠härligt att Skåne lyssnar och följer upp. Tvi vale för vården i hela Jönköping…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *