Nyheter

Länets största anläggning av solceller har invigts

Nyheter Ett av landets största, och därmed också länets största, solcellsanläggning har i dag på Svenska Returssystem:s tak, i norra delen av kommunen, invigts. Energi som produceras motsvarar hushållsel för 750 svenska villor. Vi tog oss upp och fick se solcellerna och vidderna från ovan 

  [1/34]

"Pust, jag kom upp", säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) som besegrade höjdrädslan för invigningens skull  [2/34]

Platschef Daniel Jakobsson tar ett stadigt tag om saxen och nu var det dags...   [3/34]

...bandet klipptes och solcellsanläggningen var invigd.  [4/34]

Som skuggor syns ledningen för Svenska Retursystem, Soltech och kommunstyrelsens ordförande   [5/34]

  [6/34]

20 000 kvadratmeter solceller  [7/34]

  [8/34]

  [9/34]

Ej fast monterade i taket  [10/34]

  [11/34]

En dag som denna gick det på högtryck i väderstrecken  [12/34]

  [13/34]

  [14/34]

  [15/34]

  [16/34]

  [17/34]

  [18/34]

  [19/34]

  [20/34]

Platschef Patrik Jakobsson och hållbarhetschef Pontus Björkdahl  [21/34]

  [22/34]

  [23/34]

Tabergs topp syns i fjärran  [24/34]

  [25/34]

  [26/34]

Svenska Retursystem AB invigde sin solcellsanläggning på taket  [27/34]

  [28/34]

Jaha... då ska vi nedför trappan också  [29/34]

Från vänster Thomas Axelsson (KD), Kenth Williamsson (S) och närmast Gert Jonsson (M) som också var den mest höjdräddaste av politikertrion  [30/34]

  [31/34]

  [32/34]

  [33/34]

Näringslivschefen var helt orädd, både upp- och nedför trappan.  [34/34]

När vi parkerat bilen utanför Svenska Retursystem på Stigamo trodde vi kanske inte att vi bokstavligen skulle upp på taket, men jo, så var det. En spiraltrappa tog oss till ovan och här berättar Daniel Jakobsson, platschef vid Svenska Retursystem; 

– Här har vi en solcellsanläggning om 30 000 kvadratmeter, exakt räknat är det 7 342 paneler. Valet av platsen är strategisk, berättar Daniel som efter nyår har full produktion under solcellsanläggningen där det ska tvättas lådor och lastpallar till livsmedelsindustrin. ”– Vi jobbar just nu med att bemanningen. Vi kommer att erbjuda tvåskift, vid full produktion, kommer vi att kunna tvätta 70 miljoner lådor och 3,7 miljoner pallar”. 

Hållbarhetschefen på Svenska Retursystem, Pontus Björkdahl berättar:
– Vi är en cirkulär verksamhet. Vi driver ett system för att tvätta och återanvända inom livsmedelsindustrin. Här har vi satsat på solceller, vi vill bidra med energi till regionen och driva på elektrifieringen av fordonsflottan. Vi har maximerat taket, byggt ut solceller så mycket vi kan och vi skickar en signal att det är så här man ska göra, menar Pontus. 

Från solcellsföretaget Soltech fanns Rickard Lantz med, han berättar strax innan invigningen: 

– Kul att vara med och driva hållbarhetsanläggning. Det som är speciellt är att den är så stor. Panelerna lutar åt två håll och det gör att anläggningen inte är så känslig för vind. Panelerna är inte heller fastskruvad i taket. Det här är ganska så avancerad, och väl uträknat, så här har man lagt panelerna öst och väst, då blir det ett jämnare effektuttag. Vi räknar med 3,5 miljoner kilowatt. För tio år sedan var det här tveksamt om det var lönsamt, men i dag handlar det om hållbarhet. Det är 30 års garanti på solpanelerna, men jag skulle räkna med att hållbarheten är 40 – 50 år, så det är väldigt lång livslängd. 

Pontus Björkdahl, hållbarhetschef;

– Våra nät är inte utbyggda och i det här lokalnätet behöver vi exportera till regionnätet. Vi får lämna en megawatt och vi kan producera 1,5 gigawatt per år. När vi är i full drift så är det 12 procent, att driva 94 normalstora villor i landet i ett år, energi som går förlorad. Utvecklingen har gått för snabbt helt enkelt och nätet har inte byggts ut i den takt det borde ha gjorts. Mer än hälften går förlorat nu och det beror på att Vattensfalls, och Jönköpings Energi:s, begränsning på nätet helt enkelt. Men vi tänker långsiktigt och får ta den smällen att inte nätet är utbyggt just nu. Panelerna kommer hålla länge och inom några år kan nog all producerad el tas omhand. 

Hur är det med brandklassning?
– Det här kan inte brinna. Det slocknar av sig själv. Blir det en eldsvåda i fastigheten tar inte panelerna eld, menar Rickard Lantz från solcellsföretaget Soltech. 

Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen tar tillfället i akt och kommenterar: 
– Vi är fantastiskt stolta i Vaggeryds kommun. Och att vi har länets största solcellsanläggning i vår kommunen är jag helt otroligt stolt över. 

När invigningen var klar och vi avnjutit utsikten ytterligare en gång, var det dags att ta sig ned också. Kommunstyrelsens ordförande Jonsson var inte den som gick först. 

– Nä, fy sjutton, höjder har aldrig varit min grej. 

Skillingaryd.nu:s utsände, som också hörde till de mest höjdrädda i sällskapet, såg sin överman och tog därför rygg på Jonsson nedför spiraltrappan…. 

Svenska Retursystems uppdrag handlar om att distribuera Sveriges livsmedel effektivt och hållbart. Sedan starten 1997 har företagets återanvändningsbara lådor ersatt över två miljarder engångsemballage, och företaget ses som en pionjär inom den cirkulära ekonomin. Tidigare i år invigde bolaget ett motsvarande solcellstak på anläggningen i Västerås. Att kunna producera egen solenergi är ett viktigt bidrag i bolagets målsättning om att minska livsmedelsbranschens klimatpåverkan.

Solcellsanläggningen beräknas producera 3,7 GWh per år. Det motsvarar hushållselen för 750 normalstora svenska villor.* Inledningsvis kommer elproduktionen att användas i driften av den egna verksamheten, men på sikt finns potential att kunna erbjuda laddning för ellastbilar och produktion av vätgas.

Taggar

Dela


1 reaktion på Länets största anläggning av solceller har invigts

Hur stor är elproduktionen här jämfört med den vindkraftpark man med våld vill genomdriva öster om Skillingaryd? Hållbarheten ja – de garanteras hålla minst 30 år. Gör de det utan att sprida farligheter kring sig så låter detta som en bra lösning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *