Nyheter

Långbänk om höjd: Nu klartecken för 24 lägenheter

Nyheter Efter lite diskussioner och vändor gällande höjden på bostadshusen har nu bolaget fått ett bygglov beviljat av miljö- och byggnämnden. Det blir 24 lägenheter fördelat i sex hus på bostadsområdet Götarps Hage i Vaggeryd.

Foto från bostadsbolaget Categi

På Götarps Hage har bostadsbolaget en längre tid planerat för lägenheter. Byggnadernas utformning gör dock att ”vanlig” tillämpning av beräkning av byggnadens höjd inte är tillämpningsbar. Enligt beräkningsmodell så var byggnadshöjden på de sökta byggnaderna 7,3 meter. Detta medförde att byggnaderna avvek mot gällande detaljplan genom högsta tillåtna byggnadshöjd överskred 7 meter. 

Då detaljplanbestämmelsen för högsta tillåtna byggnadshöjd är reglerat till 7 meter och inte preciserat tydligare, exempelvis 7,0 meter, så bör avrundningen vara tillämpat, det vill säga att 7,3 meter avrundas nedåt till 7 meter. Med detta i beaktande så kan det anses att en byggnadshöjd om 7,3 meter är planenligt. Kompletteringarna inkom till komunnen i januari 2022. Länsstyrelsen upphävde nämnden beslut i maj och samtidigt anförde att det inte gick att säkerställa byggnadshöjderna för alla husen. I juni inkom en ny reviderad nybyggnadskarta med höjder utsatta för samtliga byggnader. Sökande har angivit 7,3 meter i byggnadshöjd på samtliga sex flerbostadshus. Med ovanstående i beaktande så bedöms sökt byggnation vara planenlig och Länsstyrelsen upphävde nämndens beslut igen i november 2022. Länsstyrelsen anmärkte också att huvudbyggnaden var placerad närmre tomtgräns än fyra meter samt att alla åtgärder inte var med i beslutet. Reviderad nybyggnadskarta inom första dagen i februari 2023. 

Magnus Dauhn (S) ordförande i miljö- och byggnämnden: 

– Ja, det har varit diskussioner om höjder och dylikt. Men nu är den okej. Vi lämnar ett bygglov för nybyggnation av sex stycken flerbostadshus med parkering, teknikhus samt miljöhus vid fastigheten Trillan 1 på Götarps Hage i Vaggeryd. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Långbänk om höjd: Nu klartecken för 24 lägenheter

Har själv köpt av detta företag och ställde vid kontraktsskrivningen frågan om det var någon som helst kostnad ytterligare som vi borde känna till, då vi inte var experter inom byggbranschen.
”Nej, absolut inte” var svaret.

Ett tag senare fick vi fakturor på cirka 200 000 kronor totalt för att dra in vatten/avlopp samt el på tomten. Detta ”missade” han helt och hållet att informera om trots min tydliga fråga vid kontraktsskrivning. Jag tog ju då för givet att det ingick i vår överenskommelse. Jag var naiv, men litade på ”proffset” som sålde oss ett färdigt hus.

Efter många om och men med mäklare inblandad så tog han på sig en del av kostnaden, då han (trots att han aldrig erkände det) inte hade varit ärlig mot oss, och innan vi ”tog kampen” bara försökte bortförklara och skylla på byggare etcetera.

Det finns så många bra och seriösa byggare här i Vaggeryd, så jag råder alla att hålla sig borta från de dåliga och oseriösa, bara synd att även de får tag i tomter så att folk inte har något val tillslut.

Skriver endast detta för att jag själv gärna hade fått en förvarning.

Intressant att kommunen återigen visar sin lösningsinriktade sida gentemot en etablering som inte följer detaljplan.

Vare sig det gäller upplåtande av vindkraftverk eller bygglov som inte följer detaljplan så sänder det skeva signaler till kommunens medborgare.

Lider med de som enskilda medborgare som blir överkörda i dessa processer.

Intresserad av att hyra en lägenhet på första plan hur gör man eller är det köpelägenhet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *