Nyheter

Länsstyrelse gav granne rätt – nej till hus nära sjö

Nyheter Ett positivt förhandsbesked gällande nybyggnation av enbostadshus vid Sandsjön, nordost om Vaggeryd, lämnades av miljö- och byggnämnden under våren 2022. Beslutet överklagades och den klagande har nu fått rätt av Länsstyrelsen då kommunenen missade att tomten är placerad inom strandskyddat område

Arkivbild. Hur nära en sjö får man bygga huset?

Vid fastigheten Lerås, intill Sandsjön i Vaggeryd, lämnade miljö- och byggnämnden ett positivt besked till sökande för att bygga ett enbostadshus. Av nämndens beslut framgår i huvudsak följande att den berörda fastigheten inte omfattas av någon detaljplan men är belägen inom sammanhållen bebyggelse. Kommunens översiktsplan anger inga allmänna intressen. Sandsjön omnämns i länets naturvårdsprogram, där hela sjö- och våtmarkssystemet har ett mycket arttrikt fågelliv, speciellt sjöarnas öar är viktiga häckningsplatser. Strandskyddsdispens krävs inte eftersom fastigheten placeras mer än 100 meter från strandskyddslinje. Nämnden har i sitt beslut även anfört att stadsarkitekten rekommenderar att detaljplaneprocess tillämpas om någon mer eller fler villatomter önskas etableras inom eller i anslutning till aktuellt område. 

En granne har överklagat nämndens beslut och yrkar att Länsstyrelsen ska upphäva nämndens beslut. Klagande har vidare anfört att byggnaden kommer att uppföras inom strandskyddat område, det vill säga inom 100 meter från strandlinjen. Fastighetsägaren har genom sitt ombud lämnat in yttrande att kommunen missat att tomten är placerad inom strandskyddat område och att man önskar att ändra placeringen av enbostadshuset och placera det utanför strandskyddat område. 

Länsstyrelsen delar uppfattning men att huset delvis placeras på strandskyddad mark, strandskyddsdispens har inte beviljats. När en dispens saknas, som endast kan ges om det finns särskilda skäl, är det inte klarlagt att placeringen av byggnaden uppfyller kravet att platsen ska vara lämplig med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. Eftersom det därmed inte funnits förutsättningar för att lämna positivt förhandsbesked ska nämndens beslut upphävas. 

Länsstyrelsen upphäver därmed miljö- och byggnämndens beslut om förhandsbesked för att bygga enbostadshuset intill Sandsjön. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Länsstyrelse gav granne rätt – nej till hus nära sjö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *