Nyheter

Lantbrukarna ser ljust på framtiden

Nyheter Trots torkan ser lantbrukarna ljust på framtiden, det visar lantbruksbarometern som släppts idag.

Arkivfoto

Av Sveriges lantbrukare upplever 34 procent att deras lönsamhet är mycket god eller ganska god. Det är en minskning med 17 procentenheter jämfört med när 51 procent svarade på samma fråga i våras. Den bistrare synen på lönsamheten just nu kan ses som en effekt av sommarens brist på regn.

När det gäller synen på lönsamheten skiljer det sig mellan de olika produktionsgrenarna. De som är mest positiva är nötköttsproducenterna, medan växtodlarna ligger lägst där åtta av tio anser att deras lönsamhet är dålig eller mycket dålig. Producenter av griskött har dock backat mest sedan i våras.

– Det är klart att sommarens brist på regn har påverkat lantbrukarna. Men samtidigt ska man komma ihåg att de vet att lönsamheten kan variera och tar höjd för det i sina kalkyler. Verkar man i en bransch där vädret är en viktig faktor behöver man ha god planering, säger Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna, i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar Lantbruksbarometern Höst 2018 att lantbrukarna tror att lönsamheten kommer förbättras under det kommande året. Totalt tror 45 procent att lönsamheten då kommer att vara mycket god eller ganska god. Störst förväntad lönsamhetsökning har växtodlarna, men även övriga verksamhetsgrenar tror på en förbättrad lönsamhet.

Dessutom uppger drygt sex av tio att de känner ett fortsatt högt förtroende som producenter av livsmedel bland svenska konsumenter.

– Svaren bekräftar den bild vi har och vi känner igen mönstret från tidigare år. Men viktiga delar för att få en långsiktig stabil lönsamhet är en fortsatt konsumentefterfrågan, att handeln prissätter rätt för de svenska produkterna och att politiken skapar långsiktighet, säger Jimmy Larsson, segmentschef Skog & Lantbruk LRF Konsult.

Fotnot; Pressmeddelande

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *