Nyheter

Lantbruket hårt drabbat: Vi behöver träffas!

Nyheter LRF kommungrupp bjuder i morgon in medlemmarna till Friluftsgården i Vaggeryd. – Vi lantbrukare måste träffas. Tappar bonden kärleken till jorden så får folket svälta, menar ordförande Roger Andersson och det landet kan göra omedelbart är att sänka dieselpriset.

I maj förra året träffade vi Roger på hans gård Södra Torarp. Arkivfoto

Vi backar tillbaka några år. 2018 blev krisår för lantbrukarna. Torkan var enorm och de flesta har möjligen återhämtat sig efter den ekonomiska smällen. Då kom nästa smäll: rekordhöga energi-, diesel- och kraftfoder samt konstgödselpriser. 

– Vi måste träffas helt klart. Den sociala delen är oerhört viktig. Vi behöver prata av oss samt att vi tyckte att det vore läge att länsordförande Karin Nalbin kan presentera sig samtidigt. Vi signalerar ut ett viktigt budskap till allmänheten om läget som råder och alla medlemmar är varmt välkomna till Friluftsgården i Vaggeryd. 

– Maten kommer att bli dyrare och våra medlemmar går med röda siffror. Ett gammalt ordspråk som är högaktuellt är ”Tappar bonden kärleken till jorden så får folket svälta”. 

Vad skulle du önska att landets styrande gjorde för lantbrukarna?

– Sänk skatten på diesel. Förra året tankade jag för 26 000 kronor, i dag fyllde jag upp tanken och notan blev 50 000 kronor. Nu har till och med handeln nämnt att man måste stötta bönderna, de höjer priserna till kund men minskar sin marginal. Det var inte någon som ens vågade tänka tanken för några år sedan för då kunde handeln importera istället. Men just i dag kanske det inte går att importera. Nu gäller det att stötta jordbruket. En djurkontrollant på Länsstyrelsen sa något skrämmande till mig häromdagen att bönderna hon besökt skulle köra i sommar och sedan lägga av. Vi har precis hämtat oss efter torkan för fyra år sedan, då låg man på krediter och man har hämtat sig någorlunda och så kommer detta som grädde på moset… Det är tufft…, berättar köttbonden Roger Andersson som nämner att det är oerhört viktigt att träffas och stötta varandra. 

– Köttpriserna steg med 4 procent i år. Min kostnad för både diesel och energi steg 50 procent. Det kan ju vem som helst räkna ut att det inte går i hop sig. Kraftfodret som jag köpte för 3.20 kronor kilot för ett litet tag sedan och nu är uppe i 4.65 kronor kilot. Bara hos mig går det åt 20 ton kraftfoder om året. Som du förstår så blir det en rejäl kostnadsökning samtidigt som köttpriset som. jag säljer, inte stiger. Nu får man se över andra modeller för mina djur. Jag får en längre uppfödningstid om jag kör mina tjurar på grovfoder istället (reds anm; grovfoder = ensilage) och då klarar jag inte att öka vikten på tjuren med 1,8 till 2 kilo om dagen som jag gör när jag utfordrar med kraftfoder. Sen vet man inte hur det blir med spannmålsskörden i år, blir den bra, eller blir den sämre? Vi känner att vi behöver träffas och prata med varandra, knyta nya och vårda våra gamla kontakter, avrundar Roger Andersson som tillsammans med kommungruppens styrelse bjuder in till en träff om kostnadsläget i lantbruket för LRF:s medlemmar.

Taggar

Dela


1 reaktion på Lantbruket hårt drabbat: Vi behöver träffas!

Hej Roger Andersson. Undertecknad tog del av den artikel som var i Skillingaryd.nu.
Ett bra sätt att dra ner på kraftfodergivan är att till slutgödning av slaktdjur utfodra med det bästa ensilage som skördas på gården de sista månaderna av uppfödning
När det gäller dieselpriset är det mesta skatt som tillkommer på oljepriset
Hade vi haft en kreativ regering som hade tagit hand om samhällets problem på ett bättre sätt än att dela ut bidrag hade bränslepriset varit verklighetsförankrat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *