Nyheter

Lär känna din hembygd: Uppskattad bussresa för SPF

Nyheter Det blev en mycket intressant och uppskattad bussresa i norra kommundelen då SPF Seniorerna i Vaggeryd prövade ett nytt sätt att besöka olika platser inom kommunen i studiecirkeln ”Lär känna din hembygd”. Reseledarna Jörgen Bergström och Thore Ohlsson kunde hälsa en fullsatt buss, det vill säga precis 50 deltagare välkomna till denna givande resa där de fick hjälp med informationen av Johan Thorsell, näringslivschef i Vaggeryds kommun.

Förväntan på vad vi ska få se...   [1/13]

Fika på travet  [2/13]

Det har man inte tänkt på tidigare  [3/13]

Buss på travbanan måste vara ovanligt och kul  [4/13]

Hästar på banan  [5/13]

Daniel Jakobsson, platschef på Svenska Retursystem  [6/13]

Alla var vi nöjda med resan  [7/13]

Information om hur backar hanteras på retursystem  [8/13]

Kristin Stark berättar om hur travbanan kom till  [9/13]

Lars-Erik, Gunlög, Mona, Per och Tommy  [10/13]

Travbanechefen Maria Stark  [11/13]

Mera travbaneinformation av Kristin  [12/13]

Monica och Kåre  [13/13]

Thore Ohlsson inledde med att beskriva förändringarna utmed Nådastigen och fortsatte med information om förändringar i Götafors. Första stoppet var vid Götafors nya skola vid Källemoområdet. Därefter tog Johan Thorsell över och berättade om förändringarna vid Götafors industriområde och byggarbetsplatsen vid Vaggeryds Energis bygge av nytt fjärrvärmeverk kunde beses. Det är inte enbart Vaggeryds Cell som har verksamhet på området utan det har tillkommit ytterligare ett flertal industrier.

Resan fortsatte förbi nya bostadsområdet Västra Strand och nästa stopp var Vaggeryds travbana. Kristin Stark gav en intressant historik över tillblivelsen av banan. 1994 bildades Jönköping – Vaggeryds travsällskap och första tävlingarna kom igång året därpå. Nästa år är det 13 tävlingsdagar. Maria Stark, travbanechef, berättade om den nuvarande verksamheten och redogjorde för olika tävlingar inom travbaneområdet. Där finns även hästkliniken och Ryttarsällskapet har sina tävlingar. Resenärerna fick även en speciell upplevelse med en busstur inne på tävlingsovalen och fick känna på hur snabbt det kan vara då hästarna springer i 50 kilometer i timman. Efter en uppskattad fika på travbanan fortsatte färden norrut.

Travbaneområdet är inte enbart för hästar utan här växer fram ett nytt industriområde i norr utmed E4:an. Johan Thorsell redogjorde för aktuella etableringar inom åkeri, logistik och industriföretag. Kommunen har köpt in ytterligare mark så det kommer att bli ett stort industriområde inom några år. Thore Ohlsson berättade om det närbelägna bostadsområdet Östra Strand som snart kommer att bebyggas.

Vaggeryds kommun blev i dagarna bästa näringslivskommun i länet och på 18:e plats i riket. Näringslivschefen Johan Thorsell fick ta emot en välförtjänt uppskattning från busspassagerarna. Färden fortsatte därefter utmed E4:an till Stigamoområdet för att bese den omfattande etablering av olika företag som skett där under senare år. Nästa stopp blev hos Svenska Retursystem där Daniel Jakobsson som platschef hälsade seniorerna välkomna. Det är företagets femte etablering och här kommer de efter nyår i ett helautomatiskt och slutet system att rengöra och reparera 70 miljoner plastbackar och 40 miljoner plastpallar per år som cirkulerar inom livsmedelsindustrin. Johan Thorsell beskrev från bussen vilka företag som nu finns på detta stora industriområde och det var verkligen imponerande att se vilka stora fastigheter som har byggts de senaste åren.

Resan avslutades med färd söderut utmed väg 30 förbi välkända Hooks Herrgård med sina många anställda och till Hoks samhälle där bussen stannade vid nya bostadsområdet i norr. Utöver villatomter planerar kommunala bostadsbolaget Vsbo där för flerbostadshus och det är även aktuellt med byggnation av ny förskola i närheten.

Ja, det blev en mycket intressant förmiddag för seniorerna och Jörgen Bergström och Thore Ohlsson tackade Johan Thorsell för en gedigen information om vad som händer i norra kommundelen. Jörgen avrundade med att berättade om Seniorveckan kommande vecka och resan avslutades med lunch på restaurang Linnéa på Furugården.

Sista studiebesöket för året inom studiecirkeln ”Lär känna din hembygd” blir i slutet på oktober då resmålet är Brokyrkan i Hok.

Text och bild; SPF Seniorerna Vaggeryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *