Nyheter

Lärarna larmar: Tungt trafikerad promenadväg till idrotten

Nyheter I en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden larmar Götafors skola om den säkerhetsrisk eleverna utsätts för när de ska ha idrottsundervisning.

Arkivfoto Götafors skola

Skrivelsen är gjord från personal och rektor vid skolan som vill uppmärksamma barn- och utbildningsnämnden på nuvarande situaiton för eleverna när eleverna har idrottsundervisning. Det finns ingen plats på skolan för undervisningen utan eleverna ska gå till den lilla sporthallen vid Hjortsjöskolan. 

– Två gånger i veckan ska varje klass som har 20–25 elever promenera från Götafors skola till Hjortsjöskolan. Det är 1,5 kilometer enkel väg som ska göras två gånger i veckan. Vägen är tungt trafikerad och innebär säkerhetsrisk för våra elever som är 6 till 9 år. Till varje klass krävs två-tre vuxna vid varje promenad och det är resurskrävande, en säkerhetsrisk och ett arbetsmiljöproblem. På grund av de stora resurskraven vid promenad väljer vi i dag att endast ha en idrottslektion i veckan, resten av tiden har vi idrott på skolgården. Det innebär att våra elever inte får samma likvärdighet i sin idrottsundervisning som övriga elever i kommunen. 

– Vår bedömning är också att det inte är rimligt att använda undervisningsresor med buss då tillsynsansvaret för eleverna kvarstår och det i praktiken inte innebär att vi kan minska resurserna i form av mindre personal. Utöver detta medför varje resa dryga kostnader för buss och chaufför. Då Götafors nya skola kommer ha sin placering längre bort från sporthallen än nuvarande skola kommer promenaderna att bli ännu längre. De kommande åren beräknas elevunderlaget också att öka ytterligare till vår enhet, vilket innebär en risk att problemen kommer öka i omfattning. Vår bedömning är att det inte är rimligt att varje klass ska promenera till sporthallen två gånger i veckan framöver då vi redan i dag lägger mycket resurser på detta. Med ett ökat elevunderlag bedöms kostnaderna bli högre och inte rymmas inom budget. 

– Vår uppfattning är därför att den nya skolan vid Götafors måste innefatta en idrottshall som möter dagens undervisningskrav, skriver personalen på Götafors skola i ett brev till politikerna i barn- och utbildningsnämnden. 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Lärarna larmar: Tungt trafikerad promenadväg till idrotten

Hoppas att alla politiker röstar ja till socialdemokraternas motion om införande utav bashastighet 40 kilometer i timmen. Vidare gör om Jönköpingsvägen gång- och cykelbanor vilka idag inte har godkänd bredd. Passa på och gör detsamma på Storgatan i Skillingaryd. Man har väl inte fuskat och fått statsbidrag redan innan till denna smala fuskbredd.
Till sist riv upp femklöverns beslut om att hyra en hel skola som skall placeras på en industritomt i Götafors. Fatta ett ekonomiskt fördelaktigt beslut om att bygga egen ny kommunalt ägd skola med gympasal. För guds skull gör något klokt någon gång, om inte stoppa all bostadsbyggnation väster om Hjortsjön och utmed Gamla Bondstorpsvägen.

Som förälder till barn på skolan kan jag bara hålla med personalen. Planera för en ny sporthall så att säkerhet, men framför allt tid och resurser läggs på rätt saker, i rätt tid.

Ja tungt trafikerad är bara förnamnet, det råder förbud mot genomfartstrafik av tunga fordon men ingen som kontrollerar detta
Har ett flertal gånger följt lastbilar från rondellen upp till Preem

Mycket klokt, vi måste vid varje investering ha barnperspektivet med i tidigt skede av projekten!
Det är så här som budgeten spricker direkt!

Hur har denna fråga beaktats vid Sörgårdsskolans nybygge? Ser dagligen barngrupper som går ner till Sporthallen vid Fågelforsskolan en sträcka på 3 km.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *