Nyheter

Larmen har ökat 20%

Nyheter Totalt har räddningstjänsten i kommunen larmats ut 347 gånger under 2019. 

Arkivfoto

Vaggeryds räddningsstyrka har larmats ut 212 gånger under 2019 (jämfört med 186 larm 2018) och Skillingaryds räddningsstyrka 190 gånger (jämfört med 166 larm 2018). Enligt räddningstjänstens statistik har larmen ökat med 20%. Flest larm var i september där det närmade sig 45 stycken och månaden med lägst larm utgjorde mars månad. 

Händelstypsfördelningen av larmen under 2019 var; 30% Automatlarm ej brand, 19% Trafikolycka, 13% Övriga larm, 12% Brand ej i byggnad, 10% Annan räddning, 7% Sjukvårdslarm, 7% Brand i byggnad och 2% utsläpp farligt ämne.

– Närmare 30% av larmen gäller automatlarm som utlöst med annan anledning än brand. Det är också inom denna larmtyp som ökningen av antalet händelse är största, säger David Högberg, stf räddningschef.

– Två enskilda larmanläggningar står för 25% av alla automatiska brandlarm utan tillbud. Det är 44 unika larmanläggningar som har larmat vilket innebär att det finns 61 larmanläggningar som inte larmat utan brandtillbud en enda gång under hela året, menar David Högberg.

Antalet bränder fortsätter att minska under föregående år och utgör 19% av samtliga händelser.

– Antalet trafikolyckor ökar något, det gäller även insatser vid hot om suicid samt händelser där räddningstjänsten bistår Region Jönköpings län vid larm om hjärtstopp, avslutar David Högberg.

Fotnot: Suicid är ett utländskt ord som betyder självmord.

Taggar

Snarare att den psykiska ohälsan har ökat, räddningstjänsten finns som resurs i kommunen alla dagar och timmar på året. Det finns en stor vinning i att få ett snabbt bemötande.

Är användandet av ordet suicid (självmord) ett sätt att kringgå vad det verkligen är.
Det här är väl något vi behöver prata om och inte gömma i latinska låneord.

Redaktionen kompletterar: Vi försöker att så gott det går använda oss av svenska ord och suicid är ett av dem som är bannlysta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *