Nyheter

Larmet: Varannan A-traktor har allvarliga brister

Nyheter Antalet A-traktorer har ökat explosionsartat de senaste åren och när nu Bilprovningen för första gången publicerar statistik kring fordonstypen så kan man konstatera att det finns stora brister i säkerheten.

Genrebild David Alin

Dryg 3 000 A-traktorer besiktigades under 2022. Av dessa hade 50,6 procent så pass allvarliga fel att det krävdes ombesiktning. Detta är dubbelt så mycket jämfört med personbilar, där motsvarande andel var 21,6 procent.

I Jönköpings län krävdes det ombesiktning av A-traktorer i exakt 50 procent av fallen.
– Vid besiktningen konstaterar vi att A-traktorer ofta är ändrade jämfört med andra fordonsslag. Exempel på detta är att konstruktionen ändrats så att fordonet går fortare än tillåten hastighet eller att det har byggts om på något sätt, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen i ett pressmeddelande.

En jämförelse mellan Bilprovningens besiktningsstatistik 2021 och 2022 visar att andelen A-traktorer som fick anmärkningar ökade med 2,6 procentenheter från 62,9, till 65,5 procent och att andelen som hade fel med krav på ombesiktning steg med 2,9 procentenheter, från 47,7 till 50,6 procent.
– Genom att uppmärksamma de oroväckande siffrorna hoppas vi öka medvetenheten hos såväl ägare till som brukare av A-traktorer och se en positiv förändring, säger Per-Anders Blommefors.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Larmet: Varannan A-traktor har allvarliga brister

Har väl inget med typ av körkort att göra! Dock inte så märkligt egentligen då medelåldern för a-traktorer säkert är betydligt högre än för vanliga bilar. Skulle man jämföra med motsvarande ålder på bilar är jag säker på att det inte skulle vara så stor skillnad. Tror ungdomarna tar bättre hand om sina fordon än den genomsnittlige bilägaren!

Det går inte bara att skylla på barnen.
Vårdnadshavarna har ju ett ansvar också att se till att deras barn kör i säkra fordon. Oavsett om det är ”Epa”, moppe eller cykel för den delen.

Inte så konstigt, barnen som kör epa gör det på moppekort! När de tar körkort får de ingen utbildning alls på vad det innebär att äga och sköta en en bil, som det faktiskt är i grunden.

I körkortsutbildningen för bil ingår väl inte någon kunskap i hur man sköter bilen. Det enda är ju tillsyn före körning som man ska göra. Hur många kan byta hjul vid punktering?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *