Nyheter

Lars-Evert såg till att stjärnans berättelse blev en bok

Nyheter Waggeryds Museiförening har sammanställt en bok om en på sin tid berömd idrottsstjärna från Vaggeryd vid namn Dan Forsberg.

Boken om speedwaystjärnan  [1/5]

Lars-Evert Eskilsson gästade Skivaryd där givetvis speedwaystjärnan DanForsberg ska få sin plats.  [2/5]

Många bilder i bok  [3/5]

Ett uppslag  [4/5]

Bilder från förr   [5/5]

– Dan har gästat Waggerydsdagen och Magnisa stuga flera gånger och 2019 berättade han att han skrivit om sitt liv. Jag lovade att ta del av hans berättelse och se till att det blev en bok. Dan skickade mig textfiler som han skrivit redan på 1990-talet, berättar Lars-Evert Eskilsson, som är en av dem som i många år arbetar med bokutgivning hos Waggeryds Museiförening.

– Dan visade sig vara en god berättare och jag förstod att detta kunde bli något bra. Hösten 2019 bearbetade jag texterna, men sedan kom ju pandemin som gjorde att det inte blev någon bok 2020 eller 2021, säger Lars-Evert.


Dan Forsberg bor stora delar av året i Spanien men på sommaren i Norrköping. I augusti 2021 dök han upp i Vaggeryd med flera kassar fyllda med mängder av bilder och tidningsurklipp.

Lars-Evert började sortera ut bilder och urklipp som passade till boken och har under hösten 2021 och våren 2022 tillsammans med museiföreningens ordförande, Lars Erik Joakimson, än en gång gått igenom texterna. Under arbetets gång har man flera gånger haft telefonkontakt med Dan i Spanien och han har efter hand kunnat godkänna texter och redigering.
–  Camilla Appelqvist har på ett förtjänstfullt sätt stått för redigeringen, noterar Lars-Evert.


Nu 88-årige Dan Forsberg är känd bland äldre Vaggerydsbor som en minst sagt framgångsrik speedwayförare. Yngre personer känner nog inte till honom i så hög utsträckning och har därför mycket kunskap att inhämta.

Dan är uppvuxen i Vaggeryd. Redan under 1940-talet började han att köra isracing på Hjortsjön i Vaggeryd.
Den store idrottsprofilen Arne ”Vargfar” Bergström upptäckte att den unge Vaggerydsgrabben var ett stort ämne och värvade honom till speedwayklubben Vargarna i Norrköping.


Dans ingifte farbror, Axel Ericsson var känd kommunalman i Vaggeryd och han ordnade så att Dan fick gå i speedwayskola i England. Dan var tillsammans med  ”Varg-Olle” Nygren de första svenska speedwayförare som tävlade för engelska klubbar.

Dan Forsberg är inte minst känd för att han som den förste svensken nådde VM-finalen på Wembley 1952. Han höll på med speedway till slutet av 50-talet och blev efter det en affärsman inom olika branscher och har utan tvekan haft ett spännande liv både på speedwaybanan och utanför den. Man kan närmast säga att boken är en självbiografi.


På Waggerydsdagen i morgon lördag finns Dan Forsberg på plats vid Magnisa stuga för att presentera sin bok och skriva autografer.

Taggar

Dela


1 reaktion på Lars-Evert såg till att stjärnans berättelse blev en bok

Tack Dan för en mycket trevlig bok. Det är många gemensamma gamla ungdomsminnen som flyter upp när man läser boken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *