Nyheter

Lars får kulturpris

Nyheter Igår berättade vi om två Vaggerydsbor som delar på ett kulturpris. Det andra kulturpriset går till Skillingarydsbon Lars Ljungqvist

Arkivfoto från april då vi besökte familjen Ljungqvist på nya vinden

Kultur- och fritidsnämndens kulturpris tillfaller år 2020 två pristagare. Lars Ljungqvist som ensam pristagare samt Kåre Boberg och Lars-Erik Joakimsson som delar på ett pris.

Att motivera årets kulturpris till en kulturpersonlighet som Lars Ljungqvist kan tyckas vara en lätt uppgift, men att beskriva ett livslångt engagemang kräver ett färgspektrum som sträcker sig över otaliga palettskivor.

Varje skiva bidrar till en inblick i kulturen, bildkonsten och former som omger kommunens gator och byggnader som Lars har varit delaktig i. Hans engagemang i att med ett brett perspektiv på kultur synliggöra nya som etablerade konstnärer inom kommunen, regionalt och nationellt har präglat Lars arbete.

Hur skulle konsten och kulturen se ut inom kommunen utan den traditionella konstrundan eller de kulturhelger som har arrangerats sedan 2006? Men detta behöver vi inte spekulera i, eftersom vi vet vilken betydelse det har haft för alla invånare, besökare och konstutövare.

Något som kanske inte alla känner till är den konstnärliga bana som Lars ungdomstid började med, där palettskivor och penslar var ett vardagsverktyg för uttryck och studier för att fördjupa förståelsen för bildkonstens uppbyggnad och syfte.

Efter många år slöt Lars färgspektrumcirkeln genom att bygga upp Vaggeryds kommuns första konsthall, Vinden. En utställningslokal som värnar om konsten för nyetablerade och erkända konstnärer, en inspirationskälla för alla; barn- och ungdom som senior och allt där emellan.

Lars Ljungqvist har alltid verkat i bakgrunden för att synliggöra och lyfta kulturen, men nu är det dags för honom att ställa sig i ljuset för sitt livslånga engagemang och bidrag till vår kultur.

Tack för ditt livslånga inslag till de historier som finns inristade i våra väggar, gator och torg. Människor som du lyft fram och berikat oss med genom att se andras driv och passion i olika former av konstens värld.

Källa: Pressmeddelande från Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


28 reaktioner på Lars får kulturpris

Först grattis!
Sedan till Sverker Bernhardsson som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är tre värdiga kandidater som fått kulturpriset, men varför skilja på dem så att en får ett pris och att de andra två delar på ett? Alla har väl gjort lika mycket ideellt för kulturen…

Grattis till den fina utmärkelsen.
Jag har ju kunnat följa din utveckling sedan du gick på konstskolan i Stockholm och vi reste tillsammans till Småland under helgerna. Redan då kunde man ana att du hade valt rätt kurs i livet, så den här
utmärkelsen är du väl värd.

Kultur och fritidsnämnden har i år beslutat att dela ut två kulturpriser.
Ett pris tillfaller Lars Ljungqvist för hans livslånga engagemang för kulturen i Vaggeryds kommun.
Ett pris tillfaller framtagande av boken 100 år med Waggeryds IK, vilket delas av Kåre Boberg och Lars Erik Joakimson.
Motiveringarna finns att läsa här på Skillingaryd.nu.

Sverker Bernhardsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Stort grattis pappa! Mycket bra pristagare! Ett stort föredöme för både oss barn och barnbarn! Tänk om alla kunde vara lite mer som du! Vi är stolta över dig! En extra hälsning från Jonathan och familjen i England! Kram

Stolt dotter!! Stort grattis och välkommen i vinnarklubben!
Inte dåligt med två pristagare i samma familj.
Kram/Elin

En så otroligt värdig pristagare! Tack för allt du givit och ger alla oss kulturälskare🙏🏻💖. Jag är så tacksam för allt jag fått lära och uppleva tillsammans med dig. Ser fram emot mer🌟💖!
Varma kramar
Ewa Magnusson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *