Nyheter

Lars-Olov fick silvernål

Nyheter Under LRF:s regionstämma som hölls i Gummifabriken i Värnamo tidigare i mars månad, fick Lars-Olov Svensson silvernål efter långa och olika förtroendeuppdrag 

Lars-Olov, längst till vänster, fick silvernål vid regionstämman LRF. Pressbild

160 personer deltog i stämman där vargen och remissen om LRF:s framtida folkrörelse var de stora ämnena, förutom utmärkelserna

Till presidiet valdes stämmoordförande Torbjörn Egerhag från Värnamo. Regionstämman gick på valberedningens förslag och regionstyrelsen i LRF kommer att bestå av sex ledamöter där nyinvald ledamot var Henrik Nyqvist från Stockaryd. Karin Albin, Mullsjö, omvaldes till regionordförande och i styrelsen sitter ledamoten Ulrica Björnhag från Skillingaryd. 

Två av motionerna som behandlades under stämman handlade om varg. Hults LRF hade lämnat in motionen om att minska vargstammen och där beslutade stämman att bifalla motionen första att-sats, som var att LRF ska driva frågan om rovdjur och speciellt vargen hårdare och där påverkansarbetet för en minskad vargstam bör förstärkas. Den andra motionen om ett vargfritt Jönköpings län, som var inlämnad av Frinnaryds LRF, avslogs av regionstämman. 

Angående den största förändringen i LRF:s historia gällande framtidens folkrörelse uppmanade regionstämman att riksförbundet inte ska fatta några beslut om detta innan 2024 års riksförbundsstämma samt att man på lokalavdelningarnas årsmöte under året, 2023, ska finnas med en punkt på dagordningen där det tydligt framgår information om framtida organisationsförändringen gärna flera alternativ samt möjlighet att yttra sig i denna fråga. Regionstyrelsen fick i uppdrag av stämman att skriva en motion till förbundsstämman 2023 i ärendet. 

Silvernål delades ut till bland andra Lars-Olov Svensson från Hånger-Dannäs LRF, där motiveringen var: 

”Lars-Olov har haft långa och olika förtroendeuppdrag genom åren, så som i valberedningen i lokalavdelningen. Varit med i Värnamo kommungrupp, där han var ordförande största delen av tiden. I över tio år var Lars-Olov omsorgsansvarig i Värnamo kommun där han gjorde en stor insats. I flertalet år var han skolkontakt där han visade och lärde skolbarnen hur livet på en gård går till. Och trots att Lars-Olov har passerat 75 årsåldern så är han en trogen besökare på LRF:s aktiviter och framför allt är han en stor hjälp vid aktiviteterna”. 

Övriga som fick silvernål 2022 men uppmärksammades på stämman var; Karin Lindström, Tenhultsortens LRF, Lars-Ivan Fransson från Bringetofta, 2021 fick Lena Ahnstedt, Johan Brogård och Klas Samuelsson silvernål.

Årets lokalavdelning blev Mariannelund. Årets kommun blev Jönköping. Styrelsens pris gick till Ulf Andersson Säby-Linderås LRF. Säker bonde utmärkelsen lämnades över till Per och Roy Johansson från Korsberga som fick ta emot 5 000 kronor av Länsförsäkringar. Årets unga förtroendevald blev Johan Nyman, regionstyrelsen. Årets arbetsgivare blev Anders Johansson från Landsbrobygden. 

Regionstyrelsen 2023 består av: Ulrica Björnhag, Christina Nyemad, Karin Nalbin (ordförande), Henrik Nyqvist, Johan Nyman och Fredrik Karlsson. Pressbild LRF

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *