Nyheter

Lättpratad valdiskussion med politiker

Nyheter I Karlavagnens rum på Jupiter i Skillingaryd var under onsdagsförmiddagen samtliga fullmäktigepartier representerade då funktionshindrade fanns på plats och ställde frågor inför valet.

I väntan på fikat...  [1/8]

Politiker fanns på plats för att svara på frågor  [2/8]

Jan-Olof Svedberg (SD), Linnéa Hugosson och Kim Andersson (båda L)  [3/8]

Vänstern var representerade och tyckte att hemsidan självklart skulle vara lättläst  [4/8]

Jenny Larsen (KD) och Pelle Philip (C)  [5/8]

Allan Ragnarsson (M) presenterar sig  [6/8]

Ulla-Carin Djerf (MP) diskuterar handikappfrågor  [7/8]

Pelle Philip (C) och cirkelledaren Lennart Tehage  [8/8]

Presentation av samtliga partier gjordes inför de 20-tal åhörare som hade kommit till Jupiter för att lyssna och få svar på sina frågor. Funktionshindrade har haft en cirkel via studieförbundet Vuxenskolan där cirkelledare Lennart Tehage nu ordnade avslutningen för alla och bjudit in kommunens politiker.

– Vi har ”Mitt val” här och vår grupp har tyckt att det varit bra material där vi diskuterat kommun-, region- och riksdagsval, börjar Lennart Tehage berätta när han skickar runt studiematerialet till politikerna och fortsätter att cirkelns syfte har varit att man ska få kunskap och tar reda på sakfrågor och därefter går man och röstar på det partiet som känns bäst.

Att valinformation inte har gått ut med lättläst- och lättförstådd text har diskuterats mycket under cirkeln.

– Vi ska verka för att det ska finnas ett lättläst informationsblad, säger Berry Lilja (S).

– Vi har gjort alldeles för lite i den här kommunen med att göra både vår hemsida och valprogram lättläst, det är bra att ni påtalar detta och nu är vi här från alla partier och det är bra att ni tar upp det här med oss, säger Erica Gunnarsson Kibowa (V).

– Den här funderingen har vi diskuterat inom FUB och det är kommunstyrelsen som har ansvar för hemsidan och frågan är väckt ett flertal gånger. Vi måste få den mer lättläst, säger Ann-Christine Holmgren (L).

– Finns det någon som har ett handikappolitiskt program undrar Lennart Tehage och politikerna funderade.

– Förutom att vi, som alla andra, kan lämna in ett medborgarförslag. Men vi har också ett tillgänglighetsråd, där jag sitter med, så det finns några kanaler in till politikerna, menar Kim Andersson (L).

– Vi har ett handikappolitiskt program, men det är gammalt, så det behöver dammas av, menar Ann-Christine Holmgren (L).

I Karlavagnens rum på Jupiter skulle valfilm visas vid förra tillfället, men då det inte finns något wifi gick inte det och frågan om hur det blir med uppkopplingen på nya ”Stjärnfabriken” (reds anm; på Smedjegatan) kom upp.

– Utbyggnaden av bredbandet pågår, det är inte bara det här huset som saknar, men såklart ska alla ha uppkoppling, svarar Allan Ragnarsson (S).

– Våra fasta anläggningar, som exempelvis här på Jupiter, våra dagcenter, gruppboende med mera är inte uppkopplade trots att tråden finns utanför huset. Det är för mig att snåla. För mig är det självklart att bredband ska dras in. Varje lägenhet och medborgare får bekosta abbonemanget själv men in i huset ska det, svarar Berry Lilja (S).

– Skulle ni som politiker kunna vara utan bredband, undrar en åhörare och får ett rungande nej till svars.

Frågorna som cirkeln hade till politikerna handlade om bland annat om man har rätt till ledsagning om man bor i gruppbostad, står många i kö för att få plats i gruppboende, betalar personer som bor i gruppbostad eller servicebostad för gemensamhetsutrymmen, om det kommer att bli möjligt att välja daglig verksamhet och vilka alternativ som finns i såfall, om man har rätt att vara kvar på daglig verksamhet till 67 års ålder, om man kan gå på Lärvux i kommunen om man också deltar i daglig verksamhet, om kommunen har fått pengar av de 350 miljoner som regeringen avsatt för de kommuner som inte betalar ut någon ersättning idag och för att höja habersättningen i övriga kommuner och om svaret är ja – hur har pengarna använts eller hur ska de användas. Vid varje val uppmärksammas frågor om LSS och så även under denna cirkelavslutning.

Alla var överens om att det är en fantastisk möjlighet att få rösta, vilket parti som fick åhörarnas förtroende förtäljde dock inte under eftermiddagen även partirepresentanterna gjorde vad de kunde…

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *