Nyheter

Lena Björn ställer ut på Vinden

Nyheter Under några veckor ställer Tranemokonstnären Lena Björn ut teckningar och skulpturer på Vinden i Skillingaryd.

Lena har i över tjugo år arbetat heltid som konstnär med utställningar och gestaltningsuppdag. Hon arbetar i olika tekniker och i vår kommun finns Lenas konst att beskåda på familjecentralen i Vaggeryd och på Gullbäckens förskola i Skillingaryd, Byarums skola och Slättens förskola i Vaggeryd.

– Teckningen har alltid varit grunden för mig och jag har tecknat oerhört mycket. Jag har alltid tyckt att det har varit spännande med den tecknade linjen och just människokroppen är ju så komplex och den lär man sig att se. Man måste träna mycket för att det ska sitta i ryggmärgen för att det ska bli enkelt och att man ska kunna förenkla linjerna, berättar Lena.

– Jag tecknar snabbt och ändrar aldrig något i efterhand, använder höger, i bland vänster eller båda händerna samtidigt. Här på Vinden visar jag flera serier av teckningar. Uttrycket i varje teckning speglar känslan i varje skapande sekund just där och då, fortsätter hon.

– Nu jobbar jag mycket med skulptur och där har jag stor nytta av att jag har tecknat mycket och har tränat seendet och handen i den tecknade linjen.

Lena Björn bakom några av hennes skulpturer.

– Mina skulpturer är gjorda i gjutjärn och de är gjutna på Månsarps gjuteri. De började som teckningar som jag gjorde efter ett besök i Indien där jag var och jobbade. När jag kom hem fick jag se bilder från grannregionen där jag just befunnit mig. Bilderna var på två indiska flickor som hängts i ett träd efter de våldtagits och brutalt mördats. Det blev så nära så det bara rörde runt i huvudet på mig. Det var så jag började med dessa skulpturer, först som teckningar och små lerskulpturer och sedan som bronser. Då hade de flätor som var lindade runt för att de på något sätt var fjättrade av sin egen kvinnlighet, berättar Lena.

”Sociala orättvisor i synnerhet mot flickor/kvinnor berör mig djupt. I mina skulpturer vill jag låta det vackra kontrastera mot det sköra ångestfyllda. Jag försöker i mitt konstnärsskap belysa frågor rörande kvinnors rätt till sin egen kropp” 

Utställningen finns att besöka i utställningslokalen Vinden i Skillingaryd.

  [1/2]

  [2/2]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *