Nyheter

Lennart Charlie berättade gamla minnen

Nyheter Ett femtontal personer samlades under tisdagseftermiddagen och lyssnade till Lennart ”Charlie” Karlsson i Navets lokaler på Östergatan i Vaggeryd.

Det handlade i huvudsak om café Fenix som låg i den lokalen där Navet är i dag på Östergatan 4 i Vaggeryd men många andra minnen dök. Eva Eliasson, född Thorell, är uppvuxen i huset fick börja och berättar:

– 1939 började vår familj Thorell och familjen Jonsson att bygga en stor fastighet. När det var klar var det Vaggeryds största hus. Min far Erik Thorell var frisör och Jonsson drev café Fenix. Här fanns café Fenix, dam & herrfrisör, fotoaffär och fem lägenheter. Huset på gården var mycket äldre, där var en fin möbelaffär som Martin Ader hyrde. 75 000 kostade huset att bygga.

– Efter Jonsson var det Elis Sahlstedt, far till Glenn Sahlstedt, som tog över caféet. Under tiden Elis skötte caféet var här lugnt och tyst. Han hade ordning på det hela. Här fanns spegelrum, damrum och WIK hade klubblokal här. Så småningom flyttade Elis till Värnamo och öppnade café där, berättar Lennart.

– Alfons Lund köpte så småningom caféet. Här fanns biljardbord, jukebox och TV och här var aldrig något bråk. Alfons litade verkligen på oss, på lördagar kunde vi få låna nyckeln hit och vara här hela natten. Annars var det öppet till klockan tio på kvällarna. Det var bra för ungdomarna.

– När jag var femton ungefär var det en polis som fick en idé om att anordna ett ”Knutteställe” ute i Ekesås. Det var Selim Siljhammar och han engagerade sig mycket i det här och vi hade möten hemma hos Siljhammars. Vi ordnade det mesta där ute själva och möbler skänktes av Aders möbler. Det blev den tidens ungdomsgård och där ute höll vi till mycket, fortsatte Lennart.

Öknamn eller smeknamn är något som Lennart Charlie har koll på. Han har närmare ett hundratal smeknamn uppskrivna och det är många Vaggerydsbor som fått det under åren. Som till exempel Smygarn, Meken, Kalle Pilsner, Konjak, Bananen, Degarn, Broadway och många fler.

– Men den störste genom tiderna är ju ändå Gliet, alltså Sven ”Gliet” Eliasson. Hans smeknamn kom till när han var och spelade fotboll på Talla fälla med några kompisar och någon lite äldre kille sa: ”du ä ju ett redit gli”, sedan fick han heta så, berättar Charlie.

Ett annat minne som dök upp som Lennart berättade om var när de satt på caféet en dag och en mamma kom upp och skrek att hennes dotter hade fastnat i den stora stenmangeln i källaren. Riktigt hur hon hade fastnat kom han inte i håg men i alla fall att hon inte fick några allvarliga skador efter incidenten.

Samlingen på Östergatan avslutades med kaffe och traditionsenlig semla på fettisdagen.

Anita Jonsson och Lennart "Charlie" Karlsson på Navet  [1/2]

Semmelfika  [2/2]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *