Nyheter

Levande landsbygd 1949

Levande landsbygd 1949

Nyheter I vår reportageserie om levande landsbygd börjar med Västergränna, Byarums församling.

Västergränna har ett medeltida kyrkligt ursprung och var en uppdelning av socknar i gränder efter de fyra väderstrecken. Västergränna är den gamla uppdelningen av Uddebo rote. I boken ”Byarums Hembygdsförenings årsskrift 2009” kan vi få ut information om dåtidens mjölkbönder.
Trägärdesgårdar var det vanligaste stängselsättet i både skog och inhägnor. 1927 blev det inte längre tillåtet att ha grind över den allmänna häradsvägen. Det var nu taggtråden som stängsel kom in i bilden.

Fram till ungefär 1945 hade Ovdaskog tjur, dit bygdens koägare ledde sina kor för insemination. Efter 1945 fick man leda sin ko till torpet i Tostarp och där ingick även, i servicen, att koägaren blev bjuden på kaffe med kortare eller längre pratstund.
I början av 1900-talet kom separatorn till Västergränna. Innan separatorn kom skummade man grädden från mjölken med slev. Grädden användes till smörtillverkning. Ost ystades för det egna hushållet och gödkalvsuppfödningen fordrade också mycket mjölk.

Tillkomsten av Vaggeryds Mejeriförening fick en avgörande ekonomisk betydelse för hela jordbruket i området. Mejeriföreningen registrerades 1937 och det var klart att ta emot mjölk 1939. Mejeriet drevs fram till 1969, därefter kom mjölken till Mjölkcentralen i Jönköping, vilket senare kom att bli nuvarande Arla. 1939 kostade 1 liter oskummad mjölk 28 öre.

Under 1949 fanns det totalt 20 mjölkbönder i Västergränna som levererade mjölk till Vaggeryd Mejeriförening. Största byn med mjölkproducenter var i Uddebo, där det var fyra mjölkbönder registrerade med sammanlagt 23 kor, 3 kvigor och 12 kalvar.
Störst i Västergränna var Oskar Svensson i Högås och Arvid Svensson i Ovdaskog som hade 11 kor vardera. Oskar Andersson i Tostarp, Olle Johansson på Kullen och Peter Andersson i Åsthult hade 9 kor vardera.
Arvid Magnusson på Malmbron hade 7 kor och redan tidigare, närmare bestämt 1927, levererade Malmbron mjölk till ett privat mejeri i Skillingaryd.

1947 byggde Gösta Jönsson, Åsthult, en ny ladugård och året därpå gjorde Fränk Svensson i Ovdaskog detsamma. Dessa ladugårdar byggdes med träsilos för ensilage.

Oskar Magnusson, Malmbron, hade den första hästvagnen med gummihjul omkring 1940. Vid samma tid köpte Arvid Svensson i Ovdaskog en mjölkmaskin. 1949 skaffade Holger Andersson i Tostarp bygdens första traktor, en Ferguson med plog och harv. Holger blev flitigt anlitad. Hugo Johansson i Pålskog startade en maskinstation i något större omfattning då han även plöjde snö.

Sara Mejving

Första traktorn i Ovdaskog hos Arvid och Märta. Foto ur Byarums Hembygdsförening Årsskrift

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *