Nyheter

Levande landsbygd hos Gustav

Nyheter 500 nöjda djur finns hos familjen Gärskog

Häradsköps Gård  [1/13]

Småkalvsavdelningen  [2/13]

Tre nyfikna  [3/13]

Endast några timmar gammal och en mor i bakgrunden som övervakar fotograferingen  [4/13]

Ungdjurs stallet  [5/13]

Håkan och Gustav Gärskog  [6/13]

Mjölkgropen  [7/13]

Bästa investeringen på gården tycker Gustav  [8/13]

Nöjd ko  [9/13]

  [10/13]

Gustav ägnar många timmar hos sina djur  [11/13]

Emmas gårdsbutik  [12/13]

Gustav Gärskog  [13/13]

Någon kilometer söder om Skillingaryd ligger Häradsköps Gård. Här bor Gustav Gärskog med sambon Emma och deras två barn. På gården bor också Gustavs föräldrar.

– Vi flyttade hit 1989. Elva år senare brann vårt ladugård ner, där vi hade hönsproduktion. Jag var då 21 år och hade tankar på att starta igång mjölkproduktion. 2002 mjölkade vi första kossan här. Ladugården har dock utökats tre gånger och utvecklingen på gården har varit fantastisk, säger Gustav som idag är 37 år och har byggt upp sin gård till en av kommunens största mjölkproducent.

På gården, som är ekologisk, finns 500 djur totalt, varav 150 mjölkkor. Fem stallar finns i Häradsköp och ett stall med ett femtiotal djur på en nyinköpt gård strax österut. Ungefär 200 st kalvar ser dagens ljus varje år på gården. Eftersom gården är ekologisk finns krav på att nyfödd kalv ska få vara med sin komamma första dygnet. Därav finns det ”kalvningsboxar” där mamma och kalv får vara tillsammans den första tiden. Efter ett dygn får kalven komma till småkalvsavdelningen och efter två månader är det dags för nästa avdelning som är för de lite större och så vidare.

– Vi säljer 1,2 miljoner liter mjölk om året. Vi är alltid två personer som jobbar här på gården. Under skördetid har jag extra hjälp, säger Gustav.

– Vi har en mjölkgrop. Vi tar in 36 kor åt gången när det är mjölkningsdags. 18 stycken på varje sida av gropen. Att mjölka alla tar inte så lång tid, ler Gustav och säger att hans jobb är fantastiskt roligt.

– Bästa invensteringen jag gjort är den lilla lastmaskinen. Den används till allt och samtidigt sätter jag farsgubben i arbete, säger Gustav med ett leende. Håkan, Gustavs pappa, nickar instämmande.

– Det bästa med att vara bonde är att jag får bestämma själv. Mycket att göra, men jag styr min egen dag och man lär sig något nytt varje dag. Vi har haft en sanslös utveckling här på gården och det är lika mycket arbete att sköta om få djur än många, säger Gustav.

På frågan hur Gustav ser på framtiden svarar han direkt;
– Om jag ska ha samma utveckling som jag haft de senaste tio åren blir det värre. Bristen på mark gör att jag inte kan utvecklas i samma takt, om jag vill. Vi har totalt 300 hektar mark och det är tillgången på foder som styr utvecklingen. Vi arrenderar cirka 240 hektar. Jag är väldigt positiv till framtiden och min verksamhet bygger faktiskt på att andra lägger ner, så jag kan använda marken. Trist, men så är det i den här branschen. Det finns inte så pass mycket öppen mark som man önskar i närområdet. Men samtidigt har jag aldrig haft det så här bra med den här storleken jag har på gården idag. Vi hanterar mer idag på samma antal personer och vi har gjort dagliga arbetet mycket bättre.

På gården finns även en ekologisk gårdsbutik som Gustavs sambo Emma öppnade under 2015. Till gårdsbutiken används ungefär 80 egna uppfödda djur per år.

Man kan säga att utvecklingen har gått i rask takt på den ekologiska gården och att investeringarna lär det bli fler av hos det unga bondeparet på Häradsköps Gård.

Sara Mejving

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *