Nyheter

Levande landsbygd hos Marcus

Nyheter Skillingaryd.nu åker till anrika Klevshults Gård 2 och träffar Marcus Åkerström. Här bor han tillsammans med frun Caroline och deras barn.

Marcus Åkerström äger Klevshults Gård 2  [1/9]

Kalvarna inväntade mjölk men blev fotograferade istället  [2/9]

Nyfikna kor samtidigt som de är lite rädda för besökaren.  [3/9]

Vilar middag på Klevshults Gård  [4/9]

Marcus är nöjd med livet på landet.  [5/9]

Kalvtavla är uppsatt med nummer och födelsedag.  [6/9]

Nyfiken och busig kvigkalv  [7/9]

Mjölkrummet  [8/9]

Klevshults Gård där Marcus och Caroline bor.  [9/9]

När man kommer till Klevshults Gård är det tyst och lugnt. Städat och rent. Ingen syns till. Men väl inne hos korna går Marcus och fixar.
– Gården har varit i min släkt sedan 1700-talet, så jag är den åttonde generationen som brukar gården, säger Marcus.

Lugnet säger allt. Här är korna nöjda. Totalt har Marcus ett 80-tal djur. Det är 38 stycken platser i stora stallet och alla platser är tillägnade mjölkkorna. Ute i lösdriftsstallet finns ungdjuren. Mest kvigor till antalet, då Marcus sparar detta till att senare. När kvigorna kalvat får de komma in bland de stora damerna i stora stallet. De små kalvarna får vara i samma stall som sina mödrar i några månader innan de flyttar ut till dom äldre tjejerna.

– Mjölk får de minsta kalvarna fram till de är två månader ungefär. Sedan vänjer vi av dom vid mjölk, säger Marcus.

Längst bort i ladugården står foderautomaten och väntar. Fyra gånger om dygnet går den över foderbordet och serverar de sugna korna på kraftfoder.

– De högmjölkande korna får runt 15 till 16 kilo kraftfoder per dygn. Bra investering med foderautomaten som sköter sig själv, ler Marcus.

– I övrigt är min bästa invenstering när vi byggde om ladugården och uttökade stallet 2008. Det var värt allt slit, minns Marcus.

Mjölkpriset är en ständig diskussion för Sveriges bönder. Marcus förklarar att mjölkpriset när det var i botten låg på 2,32 kronor litern, nu är den i allafall uppe i 3,32 kronor. Fortfarande lågt, men det går åt rätt håll, säger Marcus.

– Jag säljer ungefär 400 000 kilo mjölk varje år ur min blandbesättning, fortsätter Marcus, medan han klappar om fjällkon som står längst ut på kanten. Ja, det är Caroline som vill ha fjällkor. De är lite speciella när dom är så mycket mindre än en ”vanlig” ko, säger Marcus.

– Min bästa mejeriprodukt är utan tvekan vanlig, riktig mjölk och givetvis ostkakan. Min fru Caroline vann Ostkake-SM 2005 och hon är fortfarande otroligt duktig på att göra ostkaka, ler Marcus.

Några dagar i månaden har Marcus avbytare från Malmbäck. På somrarna hjälper en kille från Gräshult till på gården så Marcus får extra hjälp med djur och skörd.

– När jag är ledig vill jag gärna vara med min familj, som alltid blir lidande för att man jobbar för mycket, säger Marcus. Och visst, det här är en livstil, långa arbetsdagar men Marcus tar det med ro.

– Det bästa med att vara bonde är att man får vara med djuren. Bästa jag vet är att pyssla om mina kor, ler Marcus.

Och om tio år räknar han med att fortsätta som han gör idag. Och återväxten kanske är tryggad.
– Vår lille son är med mig jämt. Han är bara två år, men vem vet, han kanske tar över Klevshults Gård 2 en vacker dag, avslutar Marcus.

Sara Mejving

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *