Nyheter

Liberalerna lämnar överenskommelse

Nyheter Under några sammanträden har kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden varit bantad på grund av rådande läge. Nu lämnar (L) femklöverns tillfälliga överenskommelse "Det handlar om demokrati"

Arkivfoto; Heltidspolitikerna Gert Jonsson (M) och Kenth Williamsson (S) kom överens på en minut. Nu lämnar del av femklövern uppgörelsen

Som vi berättade i slutet av mars beslutade politikerna att göra en överenskommelse om att banta ner antalet ledamöter i de största nämnder för att minska smittspridningen.

– Det var under sittande möte med kommunstyrelsen som man inte kom överens om bemanningen inom femklövern. Vi vet att man gjort så här i andra kommuner och även i riksdagen. Vi tycker det är väldigt tråkigt och bekymmersamt. Det handlar om att bemanna viktiga beslutsfunktioner och begränsa smitta. Vi tycker att det blir dumt att man nu återgår till ordinarie antal och det här skickar ut fel signaler. Vi är besvikna över femklöverns agerande, säger Kenth Williamsson (S) oppositionsråd.

– Jag har samma uppfattning som dig Kenth, men jag kan inte tala om hur andra ska göra. Vi i (M) har nog svårast, då vårt parti har många som är i riskgrupp. Jag är lika besviken och överraskad. Klarar man av det här i riksdagen bör vi klara av det här i Vaggeryds kommun. Jag och Kenth hittade uppgörelsen efter en minut och det bygger även på ett partigodkännande. Ska vi ordna eventuell videoteknik för att ledamöterna i riskgrupp ska få vara med? Visst jag hade en önskan om att ha ett fullsatt kommunfullmäktige i juni, där vi klubbar viktigt beslut som bland annat budgeten. Det är viktigt att vi orkar hålla i så vi inte ökar smittspridningen, säger Gert Jonsson (M).

– Ni gjorde en teknisk samverkan och det är femklövern som har fördelat de olika posterna i nämnder och styrelsen och nu stiger ni själva av den här överenskommelsen. Vi i (S) är inte lika drabbade, kommenterar Kenth Williamsson (S).

I kommunstyrelsen gick ledamöterna ner från 13 till 7, där femklövern som av namnet antyder fem partier, men fyra platser. Det har nu gjort att (L) stiger av överenskommelsen där bland annat femklöverns minsta partier (MP) och (L) fick dela på en plats i kommunstyrelsen men (L) fick också ge vika för en ledamotsplats i socialnämnden.

– (C) och (KD) flaggade också för att de tyckte det var dags att lämna så vi valde att avsluta den med möjlighet att omförhandla. Från vår sida handlar det om demokrati och vår brist i socialnämnden, kommenterar Magnus Thelin (L).

Här finns artikeln från i mars där vi berättade att en överenskommelse gjorts.

Taggar

1 reaktion på Liberalerna lämnar överenskommelse

Bara att skaffa en större lokal. Man får ju vara 50 personer samlade. Åkers eller Byaryms kyrka är ju alternativ

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *