Nyheter

Lilla Kungsbacken

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera de naturreservat som finns i Vaggeryds kommun. Totalt finns det tio naturreservat som är väl värda att besöka

Bild från Länsstyrelsen

Naturreservatet Lilla Kungsbacken är en myrholme bevuxen med gammal naturskog av tall och gran. Området är småkuperat och inhyser många känsliga arter av framför allt lavar och insekter.

Lilla Kungsbacken ligger som en holme i hörnet av en mosse i Vaggeryds kommun. Holmen höjer sig 15 meter över myrplanet och är skild från fastmarken av Gräleboån. Syftet är att bevara ett urskogsartat område för fri utveckling.

Växt- och djurliv

På Lilla Kungsbacken växer en gammal naturskog av tall och gran. Träden har varierade åldrar, många är över 150 år gamla. Barken på dessa har fått en sådan yta som bara riktigt gamla träd har. I skogen finns det också många torrträd som rymmer ett rikt insektsliv, att döma av alla hål och gångar efter larver i veden.

På träden växer rikligt med hänglav och på vissa av de döda träden växer exklusiva lavar med namn som sotlav och ärgspik. Området genomkorsas av ett flertal viltstigar.

I skogen trivs fågelarter som svatmes, tofsmes, talltita, trädkrypare och kungsfågel. Större hackspett och spillkråka är två regelbundet förekommande arter i området.

Källa: lansstyrelsen.se/jonkoping/besoksmal/naturreservat

Taggar

Dela


2 reaktioner på Lilla Kungsbacken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *