Nyheter

Linda peppade frukostdeltagarna på Fenix

Nyheter Linda Fransson från Ålaryd och Gnosjö Automatsvarning bjöd frukostmötesdeltagarna på intensiva minuter på Fenix under fredagsmorgonen. – Jag är stolt över att få vara del i regionen. Här vill alla hjälpas åt, berättar Linda.

Systrarna Anna och Linda som kom till frukostmötet på Fenix med sina döttrar

Familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning har idag 66 anställda och omsätter 123 miljoner. Vid Näringslivsfrukosten på Fenix bjöd Linda på sina bästa tips för framgång till övriga deltagare.

– Vi gör legodetaljer och jobbar bara med produkter som kunden vill ha. Egentligen handlar det om precis vad som helst och artiklarna har oftast en storlek som ryms i en hand. Den största vi gör väger 80 kg och sitter i Väderstads vältar, men flest detaljer vi gör ryms i en hand. Allt från ljushållare till Orrefors eller skruvar till bilar…  Något som vi är duktiga på är analys. När man gör någonting så måste man också utvärdera och se att det blir rätt. Det är inte bara så att man packar ner i en kartong. Vi mäter hela tiden och vi ska ha noll fel. Hittar bilindustrin ett fel av 12 miljoner levererade artiklar lägger de tillbaka den felaktiga i ett kuvert till oss, industrin är extrem tufft och pressar sina underleverantörer. Vi är så nära noll fel vi kan komma. Vi jobbar extremt mycket med ”nollfelsprincipen”, berättar Linda.

– När man gör en komponent får den inte innehålla partiklar som är större än 0,1 millimeter och då börjar vi prata om kontroll med förstoringsglas. Vet ni varför man bedömer det här med partiklar? Designern har bestämt att motorn ska hålla ett antal mil och mycket artiklar sliter ner motorn. Partiklar kan fastna i en ventil, därför jobbar vi med mycket tvätt och får en väldigt ren produkt.

– Vi jobbar ständigt med utveckling. Vi har varit på dreamhack och 900 ungdomar har spelat vårt spel som vi utvecklat. Vet ni hur gamla man får vara om man ska få stoppa in en hand i en maskin på en industri?

Åsenhögaskolans bok efter studiebesöket. En datorskärm med "linjer" och en peng med Kungen på

Frukostmötesdeltagarna svarar 18 år och Linda fortsätter att ”Man har inte en aning om vad man väljer till gymnasiet när man är 15 år, det är därför viktigt att ungdomarna får se vad som händer på en industri och hur en maskin fungerar, därav satsningen i simulatormaskiner.”

– Det har varit en stor utmaning för oss, vi hjälper till att bygga utbildning och vill motivera ungdomar till att söka industriprogrammet, menar Linda Fransson.

Linda berättar vidare att företaget exporterar ungefär 60% av sina artiklar. En kund som vi haft sedan 70-talet, då vi gjorde små nipplar till kablar som satt i gräsklippare, cyklar och mopeder och idag är det bilar och lastbilar hos samma kund. Linda nämner åtta största utländska bolag som man idag jobbar tillsammans med och leveranserna går till Kina, USA och därmed täcker man in stora delar av de globala världsdelar från Gnosjö.

– Åsenhögaskolan, med 6 – 9 åringar gjorde ett studiebesök hos mig, och hur gör man ett studiebesök intressant för en 6-åring? Men det här var det roligaste studiebesöket jag har haft. Mängder med frågor fick vi direkt när barnen steg innanför dörren. Vad heter du? Varför har ni hundar på jobbet? Vad tjänar du? Efter besöket gjorde man en bok om sin upplevelse. Det är ju dessa ungdomar vi ska få ut till oss senare, fortsätter Linda.

Fransson fortsätter berättar att ”2008 drabbades vi av en kris och det var första gången vi tvingades varsla. När vi återigen hade torkat översta hyllplanet på lagret så var vi tvingade att göra något. Vi gick inte ner i arbetstid, vi varslade inga ställare eller operatörer. Vi har extremt engagerad personal och det blev fyra personer som fick lämna oss när vi varslade. Två av dem fick annat jobb direkt och resterande två kom tillbaka till oss när det kom igång igen efter någon månad”.

– Något som vi har varit lite udda på är en ny lönemodell och vi har jobbat med det här i över ett år. Från början var det ett innovationsrace. Vi samlade all personal först och berätta vad man tyckte att Gnosjö Automatsvarning skulle bli bättre på. Alla var verkligen engagerade och därefter kom lönemodellen fram, vilken vi genomförde förra året. Vi ökade lönerna med 6% och det är en lönetrappa där man lockas att lära sig mer och engagera sig i företaget.

– Vi har gjort en app som vi kallar dreamjobber. Förhoppningen är att vi kan driva utvecklingen ytterligare och att varje person ska kunna utveckla sin egna väg inom företaget. Man utbildas via appen, sedan gör man ett test och man kan inte gå vidare förrän man klarat föregående test. Hypocampus är ett gäng lärare som har byggt upp en repetitiv utbildning.

Varför har ni hundar på jobbet?, undrar barn- och utbildningschefen Per-Erik Lorentzon.

– Vi har inpendlare från Jönköping, Forsheda, Bondstorp till oss i Gnosjö. Många har hundar och vi själva har hundar. Jag och Anna är uppväxta på företaget och vår fritid består av hästar och hundar. Hundarna blev en vardag på jobbet. Kan jag ha min hund på jobbet ska det vara okej för alla andra också. Det ska inte vara ett hinder att jobba med oss i Gnosjö bara för att man åker en bit till jobbet och har en hund hemma. Samtidigt respekterar vi eventuella allergier så hundarna är inte i alla våra lokaler.

Har ni något mer än bearbetning och tvätt?, undrar Kalle Hermansson.

– Vi gör så mycket automatiseringar vi kan. Vi är bra på att se avvikelser under en viss tid. Däremot inte montering det är inte vår nisch. Vi gör det när kunden önskar, då i små kit, vi är bra på att göra många små och serier på 50 000 detaljer passar oss bäst. Härdning och ytbehandling kan ingå också, avrundar Linda Fransson.

När frukostmötet var över säger en deltagare ”Vilken energi jag får, nu är jag riktigt taggad för arbetsdagen. Fantastiskt duktig hon är Linda Fransson. Jag ville höra mer och jag blir riktigt peppad!”

När frukostmötet var över väntade döttrarna till systrarna Fransson/Sandberg förväntansfullt på att åka till hästshowen i Göteborg. På frågan om döttrarna i Ålaryd kommer att gå i mammornas fotspår blev svaren ”Nä”, ”Ska nog köra grävmaskin eller skogsmaskin” och ”Vet inte”…

Från vänster; Anna Sandberg, Edith Sandberg, Linda Fransson, Evy Sandberg. Sitter gör minsta tjejen Rut Fransson som väntar på Göteborgsresan efter frukostmötet

Taggar

Dela


4 reaktioner på Linda peppade frukostdeltagarna på Fenix

Tack Linda för en bra marknadsföring av industri-
jobb.
Du borde göra en video för visning i skolor
Lycka till
Janne J

Grattis Solveig och Olof vad ni har förvaltat och fört vidare i era gemensamma DNA!❤️ Detta är vad som kommer att synas i framtida forskning av vår tid👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *