Nyheter

Linus julkalender: 16 december

Nyheter Vi presenterar Linus Perssons julkalender som innehåller motorsport, skidor och bragdmedaljörer

Jag fortsätter lite med kyrkligt men jag kommer glida över på skidor, motorsport, OS-, och VM-vinnare samt bragdmedaljör.

Esais Tegnér föddes 1782 och han blev en färgstark biskop i Växjö stift. Mest känd är ha för rivandet av alla medeltidskyrkor och uppförande av så kallade tegnérlador. Bland annat i Tofteryd och Åker. Nu kan jag inte hela släkthistorien men kände barnviseförfattaren Alice Tegnér, som var en av ättlingarna. Alice hade sonen Torsten, en legendar på kända tidningen Idrottsbladet. I slutet på 80-talet jobbade jag på Idrottsbladet som då var en motorsportstidning.

En av mina arbetskamrater var Leif Tegnér ett barnbarn till Alice. Vi blev mycket bra vänner. När det spelades en Alice Tegnér visa på radion skrek någon av de äldre arbetskamrater skrika. ”Nu får du en femma till i stimpengar”. Stimpengar betalas ut i 50 år och Leif, broder och kusiner fick cirka 25 000 var på den tiden. Leif omkom tyvärr när han blev ihjälstångad  av en tjur i Ormaryd.

När jag jobbade på Idrottsbladet ringde jag OS-guldmedaljören, fyrfaldige VM-vinnaren och bragdmedaljören, skidåkaren Torgny Mogren. Skidkarriären var slut och Torgny satsade på rally. Jag gjorde min intervju men samtalet blev mer personligt och jag lade ut flera krokar om att han skulle komma till Skillingaryd och köra. Vi pratade säkert en timme och det blev fler samtal.

Motorsport har aldrig varit min stora grej. Men genom Bengt Rosén har jag varit på stora rallycrosstävlingar i Tjeckien och Tyskland. Med depåpass kunde jag slänga lite ord med stjärnor som Per Eklund och Stig Blomkvist.

Tegnér har satt många spår i bygden. Förutom alla kyrkor finns det många gator och vägar med namnet Tegnér. I Skillingaryd har vi Tegnérsgatan där bland annat Tommy Ekström, Christine Storck, Rolf, Christina, Magdalena, Anders Johansson, Lasse, Rigmor och Stina Lindblad bor.

Men i Vrigstad är det pampigare. Där finns TegnérsVÄGEN. Bland de boende där märks förre vaggerydsbon Svante Stenervik och kyrkomusiker Anna-Karin.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *