Nyheter

Livräddningsövning vid badplats

Nyheter Räddsam F är beteckningen på ett unikt samarbete mellan länets räddningstjänster. Vi har följt med grupp 2 från Skillingaryds brandstation på årliga länsutbildningen vid Axamo i Jönköping. Del 2 av 5; Drunkningstillbud vid badplatsen

Tobias Arvåsen från Aneby förbereder övningen för Skillingarydskillarna  [1/18]

Båten ska i  [2/18]

Dockan är med  [3/18]

Linan ut till dockan kontrolleras  [4/18]

Om man tittar noga ser man en hand sträckas upp när Tobias drar i linan på land  [5/18]

Nu har larmet gått och räddningstjänsten kommer till badplatsen  [6/18]

Killarna med våtdräkten simmar ut med livboj  [7/18]

I båten sitter Tobias från Aneby och har hand om säkerheten denna kyliga oktobermorgon  [8/18]

Vacker sjö att öva vid  [9/18]

Förbereder med filtar på land  [10/18]

Dockan som ska räddas försvinner ner i vattnet ibland  [11/18]

Fredrik Björnberg hjälper till att lokalisera  [12/18]

Några väntar på land  [13/18]

Full aktivitet  [14/18]

Nu har dockan räddats och livräddningsförsök görs  [15/18]

Brandmän i våtdräkt. Tydligen frös de inte.  [16/18]

Skylt om övning sattes upp  [17/18]

Brandmännen noterade två högar med kläder vid sandstranden  [18/18]

Tillsammans med en grupp från Aneby räddningstjänst övar Skillingaryds jourgrupp nummer 2 denna kyliga oktobermorgon. Daniel Moberg från Höglandets räddningstjänst förbund är övningsledare för livräddningsövningen vid badplatsen. Vi följer med Daniel och Tobias Arvåsen ,som jobbar till vardags på Aneby räddningstjänst, till sjön strax intill Axamo. Båten läggs i vattnet, linan i vattnet kontrolleras och fungerar. Dockan som redan är i vattnet sträcker upp handen när linan dras in från land. Nu väntar vi bara på larmet. Allt är klart för att övningen kan börja. 

Daniel, som vid övningen är badgäst, anropar styrkeledare Bo Johansson och berättar vad han har sett och inom några minuter finns styrkeledaren på plats. Strax därefter kommer Peter Henriksson, Johan Dalros, Andreas Andersson och Tommy Fritz i brandbilen. 

Bo lämnar instruktioner och den första anblicken som mött honom. En person har sett en annan person i vattnet. 

– Det här är en jobbig och stressad situation, vi har inte så många drunkningstillbud att öva på, som tur är, säger Tobias från Aneby räddningstjänst. 

När Andreas Andersson och Johan Dalros kommer ner till vattenbrynet vid badplatsen är våtdräkten redan på. En av dem tar livbojen och springer ut mot dockan i vattnet och den andre tar med sig livräddningsbåten ner i vattnet. Eftersom styrkeledare Bo finns vid strandkanten har han redan märkt ut var han sett personen som har drunknat. Johan och Andreas får instruktioner av Bo var personen varit sist markerad. Tommy Fritz och Peter Henriksson förbereder för livräddning på land och när ”drunknade” dockan har hittats i vattnet får den hjälp av dykarna att snabbt komma in till land. 

Hundra personer drunknar varje år och det är lika många som omkommer vid bränder i Sverige. 

– Avgörande är temperaturen i vattnet hur lång tid en människa klarar sig. Det är svårt med riktningar i vattnet. Vi får hjälp av helikopter vid drunkningstillbud för att söka av sjön med hjälp av belysning och värmekameror, säger Daniel Moberg

– Vi kan råka ut för drunkningstillbud i vår kommun, vi har många sjöar, så den här övningen är otroligt viktig. Vi har knappt ett drukningstillbud om året, säger Fredrik Björnberg, räddningschef i Vaggeryds kommun. 

– Här spetsar vi laget ytterligare, kommenterar Bo Johansson som är styrkeledare i grupp två, Skillingaryd vid räddningstjänsten i Vaggeryds kommun

Ensam är stark säger en del. Vår erfarenhet är den motsatta. Därför har 13 kommuner i Jönköpings län och Ydre kommun i Östergötlands län samt SOS Alarm gjort slag i saken och tillsammans bildat samarbetsorganet Räddsam F. Med gemensamma krafter hjälps vi åt i såväl den operativa räddningsinsatsen som i det förebyggande arbetet. Tack vare samarbetet finns ett stort antal brandmän, styrkeledare, insatsledare och brandingenjörer i jour och beredskap året runt, dygnet runt alltid redo att hjälpa till vid nödsituationer.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *