Nyheter

Ljus och eftertanke

Nyheter Allhelgonahelgen är den största besökshelgen på våra kyrkogårdar och kyrkor. Helgen tillägnas eftertanke och tända ljus.

En tid för eftertanke  [1/5]

Vi tänder ett ljus för någon vi saknar  [2/5]

Kyrkan har ställts iordning inför storhelgen  [3/5]

62 ljus finns i Byarums kyrka  [4/5]

Vackra arrangemang  [5/5]

Det är mycket förberedelser inför kyrkans stora helg, allhelgonahelgen.

– Vi har städat hela kyrkogården. Rensat allt skräp. Varit i skogen och huggt granris och alla ljus är på plats i kyrkan, säger Håkan Johansson på kyrkogårdsförvaltningen i Byarums pastorat.

Under eftermiddagen är kyrkan öppen för alla. Det bjuds på kaffe och musik kommer att spelas i kyrkan. En tid för eftertanke, lugn och att minnas.

– 62 ljus har vi ställt fram i kyrkan idag här i Byarum. Det är ett ljus för varje som har gått bort under året. På lördag förmiddag kommer vi att ha en minnesgudstjänst här då vi läser upp namnen och tänder ett ljus för var och en. I Svenarum är en likadan minnesgudstjänst fast på söndagen. Där tänder vi 20 ljus, säger Håkan Johansson.

Håkan berättar vidare att första gravlyktan tändes på Byarums kyrkogård 1954. Det var en maka som tände ljus på sin mans grav. Makan hade varit hos sin syster i Stockholm och inhandlat gravlykta, då det inte fanns något liknande att inhandla här på landsbygden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *