Nyheter

Lodjur i Östermoskogen

Nyheter Idag runt klockan 11.30 syntes ett lodjur till i "Östermoskogen" i Vaggeryd. En läsare har ringt in och berättat mer.

Arkivfoto från sommarens fototävling. Foto; Petra de Jong

En läsare ringer in till redaktionen och berättar;

– Jag var ute med mina hundar runt halv tolv idag i Östermoskogen. Ett lodjur lunkade sakta framför mig, kanske på 75 meters avstånd. Det var motvind för mig, så han kände nog inte av mig, säger den kvinnliga läsaren som var ute på sparkrunda med sina hundar.

– Mina hundar fick upp spåret och som tur var så hann jag koppla hundarna och vända tillbaka hem. Lodjuret var nog ungefär 40 centimeter i mankhöjd och rejäla tofsar i på öronen. Han var mindre än min schäfer. Min dotter har anmält att vi sett lodjuret till Länsstyrelsen nyss, men det är många som går där i skogen, så jag vill uppmärksamma andra på det här.

– Första jag tänkte när jag såg lodjuret var ”O – käre tid”. Men det gick bra. Han var fin, stor och såg frisk ut. Synd att jag inte fick med mig mobilkameran ut på dagens runda, avslutar läsaren.

Taggar

Dela


15 reaktioner på Lodjur i Östermoskogen

Simon, Jag vet inte allt, visste inte detta heller, lär mig nya saker varje dag. Men bara för att man inte har nån licens på att döda ett djur hindrar det inte nån sjuk person att döda ändå! Inte behöver man licens på att mörda människor, men ändå händer det.

Nä men du uttalade dig i din okunskap vitt och brett om vad alla sjuka och äckliga jägare kommer göra om de får veta att det finns lodjur på en viss plats. Visst kan lodjuret skjuts illegalt av någon eller på laglig väg om det angriper ex får eller andra tamdjur. Ett fascinerande vackert djur är det, hade varit en upplevelse att få se vilt någongång. Mvh Från en jägare och djurvän.

Jag bor utanför Svenarum mot Vrigstad här har vi 1 hona med 3-4 ungar samt 1 stort handjur som jag hade 50m ifrån mig i höstas under flera minuter. Bland det häftigaste naturupplevelse jag varit med om. Den tar en hel del rådjur det stämmer. Men det accepterar jag.

Hej!
Håller med dig som tänker som jag, Jag blir väldigt sur att så fort det talas om lodjur i en skog så spänner en ivrig rovdjurshatare öronen
och ögonen och ska skjuta stackars djuret. Eftersom exotiska länder har typ tigrar och lejon är det ju häftigt att vi också har liknande
Hälsningar Inger

Anonym har en stor kunskapsbrist då denne inte verkar veta att vi inte har licensjakt på lodjur här i länet. Visst kan det ha varit ett lodjur som sågs, det är dock betydligt högre än de 40 cm som beskrivs, runt 60-70 cm är de. Sen har lodjur tofsar på öronen, dock inte särskilt tydliga och de syns endast på väldigt nära avstånd och inte på 75 meters avstånd utan en bra kikare enligt expertis som jag lyssnade på i veckan. Ett mycket vackert vilt är det hur som.

Lodjur finns regelbundet här, både i den västra och den östra delen av Vaggeryds kommun. I den västra delen föryngrar de sig dessutom

Rolf Olofsson, besserwisser? Lite sandlådenivå att kalla en annan människa för såna namn, tycker du inte?
För övrigt tror jag knappast Naturvårdsverket tolkar lagen, de kan nog lagen på det vis den är ämnad att verka. Men du kanske tolkar den som du tycker den ska va? Tack för ordet.

Friherren har rätt!

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda.
Uppenbarligen hade personen i fråga denna uppsikt över sina hundar.
Andemeningen var naturligtvis att varna andra, inte att bli tillrättavisad av någon besserwisser.

Rolf

Sluta skriva att ett lodjur syns till. Nu kommer den att vara jagad av alla sjuka och äckliga jägare. Snart ser vi en bild här på Skillingayd.Nu med ett äckel som ler jämte det döda, oskyldiga, vackra djuret.
Och sluta lägga upp bilder med jägare som ler vid den döda älg han precis har skjutit ihjäl. Hur kan man vara glad över att skjutit ett oskyldigt djur? Vi människor förstör världen, inte djuren. Tänk lite! Titta runt. vilka är det som är de onda egentligen!? MÄNNISKOR ÄR EGOISTER!

Det är licensjakt på lodjur och i dagsläget är inte lodjursjakt aktuellt i jönköpingslän

Vi kanske ska sluta jaga älg så du och dina nära o köra kör på dem med bil istället?
Men av ditt ordförråd att döma och att du inte ena vågar skriva ditt fullständiga namn gör att jag inte går i djupare debatt med dig.
Men om du vill får du gärna följa med ut i naturen så kan jag visa dig en annan sida av denna livsstil.
David Lagerstrand

Ellen
Dom ska vara kopplade eller lika säkrade som om dom vore kopplade ståt det väl i lagen sen ett par år!

Jag tycker mest det är oroväckande att någon har sina hundar okopplade på ställen där hen vet att många promenerar. ”Som tur va så hann jag koppla hundarna”. Låter inte som man har 100% kontroll över sina lösa hundar när man uttrycker sig så. Och efter 1 mars gäller strängare regler i skogen. Nedan information är hämtad från Naturvårdsverket:

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Det låter väldigt litet för att vara lodjur. Ett lodjur borde ha varit lika högt som hunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *