Nyheter

Lodjur rev ett rådjur

Nyheter Det finns lodjur i trakten av Skillingaryd.

Dödat rådjur i Hagstad. Privatbild

Stefan Ek bor i Hagstad lite väster om Skillingaryd och där har ett lo rivit ett rådjur.

– Ja, rådjuret har ofta synts här ute på åkern men i dag låg det dött, säger Stefan.

Han har kontaktat rovdjursexpertis på länsstyrelsen och fått bekräftat att det ganska säkert är ett lodjur som rivit råddjuret. Skadorna visar tecken på att ett lodjur jagat rådjuret och dödat det.

– Jag har inte sett lodjur men i trakten av Nyholm har man sett ett, berättar Stefan.

Lodjur är köttätare och kan ge sig på så stor djur som hjortar och rådjur.

– Det är färre rådjur numera och en orsak kan vara fler lodjur, noterar Stefan Ek.

Det har inte dokumenterats några fall fall av lodjursangrepp på människor i Sverige.

Taggar

Dela


10 reaktioner på Lodjur rev ett rådjur

Ja, helt naturligt att ett lodjur slår ett rådjur, som är deras klart vanligaste föda. Det enda som är onödigt och onaturligt i naturen numera är jägarna. Vi är ju inte kvar på jägarstenåldern! Nöjesjakt och skadeskjutna djur behövs inte.

Nu planeras det väl jakt på lo , för ingen fattar att det här är naturligt i våra vilda djur, har hört att lo äter leven kan ha fel, hade två här för cirka 12 år sedan några rådjur åkte med

Lodjuret tycks ofta börja sin måltid med låren och bogarna. Huvudet och halsens övre del äter den inte och inte heller lungorna eller magsäcken. Lodjuret förvarar vanligen inte sitt byte någon längre tid, men det kan tillfälligt delvis täcka över resterna av bytet. Lon kan överge ett nästan helt byte om den blir störd, men detta varierar väldigt mycket mellan individerna. Forskning visar att lon vanligen äter alla ätbara delar av bytet men att den på grund av tändernas och skallens struktur inte kan krossa ben på samma sätt som andra stora rovdjur.

Lasse läs lite om lodjuret då står det lodjur börjar alltid att äta vid slaget byte först huvud och sen brukar det ta med sig del av bogen till sitt lya detta rådjur är helt orörd i huvudet och bogen om man läser om lodjur så stämmer det jag säger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *