Nyheter

Löfstedt (M): ”Pandemin har varit det svåraste”

Nyheter Vi har ställt tre frågor till de politiska nämndernas ordförande och vice nämndpolitiker, som tillhör oppositionen. I en artikelserie berättar vi om nämndernas ansvarsområden och arbetet under den pågående mandatperioden. I dag möter vi socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M).

Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten och vad som i lag sägs om socialnämnd.

I uppgifterna ingår att svara för insatser inom områdena socialtjänstens barn- och ungdomsverksamhet, missbrukarfrågor, omsorger om människor med olika funktionsvariationer, hemsjukvård och äldreomsorg.

Nämnden utövar också, förutom för läkarinsatser, ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården. För vård av unga samt missbrukare kan ingripande och vård enligt tvångslagstiftning ske.

Nämnden handlägger ärenden enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag, alkohol- och tobakslagarna samt enligt lagen om detaljhandel med vissa receptfria läkemedel. 

Nämnden anmäler allvarliga missförhållanden enligt Lex Maria och Lex Sarah till Socialstyrelsen resp. om nämnden så beslutar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Den största delen av socialnämndens verksamhet är lagreglerade och innefattar myndighetsutövning, där enskilda beslut till en del kan överklagas till domstol.

Socialnämnden består av 11 ledamöter. Ordförande är Ann-Katrin Löfstedt (M) och vice ordförande Tomas Strand (S).

Ann-Katrin Löfstedt (M). Arkivbild

Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden har följande svar på våra frågor:

Vad har ni som nämnd för ansvarsområden?
– Socialnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten och vad som i lag sägs om socialnämnd. I uppgifterna ingår att ansvara för insatser inom områdena socialtjänstens barn- och ungdomsverksamhet, missbrukarfrågor, omsorger om människor med olika funktionsvariationer, hemsjukvård och äldreomsorg. Nämnden utövar också, förutom för läkarinsatser, ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården. För vård av unga samt missbrukare kan ingripande och vård enligt tvångslagstiftning ske. Nämnden handlägger ärenden enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag, alkohol- och tobakslagarna samt enligt lagen om detaljhandel med vissa receptfria läkemedel. Nämnden anmäler allvarliga missförhållanden enligt Lex Maria och Lex Sarah till Socialstyrelsen respektive om nämnden så beslutar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Den största delen av socialnämndens verksamhet är lagreglerade och innefattar myndighetsutövning, där enskilda beslut till en del kan överklagas till domstol.

Vad är den viktigaste arbetsuppgiften inom nämnden?
– Den viktigaste arbetsuppgiften är att ge förutsättningar (lokaler, ekonomi, personal med mera) för vår personal att kunna göra ett fullgott arbete. Det innebär att all vår personal ska ha möjlighet att tillgodose våra medborgares behov av insatser och stöd. Det är cirka 450 personer som arbetar inom socialförvaltningen. Vi har verksamhet alla dagar i veckan, hela dygnet. Vi värnar om och vill ge förutsättningar för det nära ledarskapet. Bemanning inom våra ansvarsområden ska vara behovstyrt. Det är viktigt att skapa trygga miljöer för personal och brukare och kunder. Kompetensutvecklingen för olika yrkeskategorier ger ökad trygghet i arbetsvardagen. Personalförsörjningen är ett problem, både nu och framöver, nationellt sett.

Vilken har varit den svåraste frågan under mandatperioden?
– Pandemin.  I början av 2019 ställdes vi inför en situation som vi aldrig upplevt. Vi var tidiga med att organisera ekonomin. Förutsättningar i form av riktlinjer, skyddsmaterial och andra åtgärder beslutades. Det gällde att, som både politiker och medarbetare, att ”tänka några steg före”. Vi fick tyvärr tidigt in smittan inom äldreomsorgen (april). Efter den perioden så har vi haft en smittspridning på en låg nivå. Den fysiska och psykiska påfrestningen på all vår personal har varit mycket hög de senaste två åren. Samarbetet mellan olika avdelningar, både inom socialförvaltningen som inom vår kommun, har varit strukturerad, genomtänkt och väl fungerande. Trots den stora påfrestningen så är resultaten på våra medarbetarenkäter och våra brukarenkäter lika höga som innan pandemin, avrundar Ann-Katrin Löfstedt (M).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *