Nyheter

Logistikbranschen ökar: Företag flyttar hem sina lager

Nyheter Logistikbolagen etablerar sig i kommunen och företagen vill ha sitt material nära kunden. ”Tidigare ville man ha centrallager i Tyskland”

Arkivbild

Jesper Carlsöö, Logistea, Andreas Karlsson vid DFDS och Anders Christiansson, BLL, fanns på plats under näringslivsfrukosten i fredags hos Aditro vid Båramo i Skillingaryd och tog plats framför frukostsällskapet. Susanne Haegerstam höll i frågorna till den logistiktrio som var på plats. 

Har ni fått det stöd ni förväntats?
– Kommunikationen är bra, vi får snabba svar. Även om vissa processer tar lång tid så är kommunikationen mellan oss väldigt bra. 

– Vi upplever nyfikenhet och proffsighet av kommunen. 

Vår kultur här i bygden är att vi tillverkar. Man får många frågor att det kommer industrier, men vi behöver andra näringar och vi behöver varandra. Vad skulle ni kunna tillföra?
– Vi är logistikintriktat bolag men vi har tillverkande industrier som kunder.  

– Ibland ser logistiken ut som det gör här. Nära till industri är värt mycket. Har man en produktion så märker man att man behöver ett lager och en logistik som vi kanske inte vill, eller kan, jobba med, då är det bra om det finns en logistikbolag intill.

– Logistiken blir ett nödvändigt ont. Man ser sin egen produktion och kunden, men logistiken där emellan kanske man inte lägger så mycket tid och kraft på. Vi kan lära mer om logisitk och vara närmare godsägaren.

Kan man vara för liten för att använda logistikföretag?
– Vi kan titta lite på när det gäller e-handel som har exploderat. titta på. Alla dessa startade i ett litet format och vi har sett många som började i sitt garage och någonstans ska man ta vägen när man växer. Man kan inte vara för liten. Logistikflödet kommer fortsatt vara viktigt.

– Volymerna sticker ganska direkt nu, man bygger upp ett säkerhetslager. Det började redan med Suezkanalen, nu vet vi att det kan hända och vad det kostade för många företag. Pandemin och sedan Ukrainakrisen. Allt det här gör att vi har volymökningar. Vill till att vi har kollegor som kan ta hand om säkerhetslager så att man kan behålla sina kunder. Vi kommer att behöva fler liknande logisitikbyggnader. 

– Största utmaningen nu är att vi känner en tydlig trend att man vill nära sina lager och kunder. Tidigare hade man centrallager i Tyskland. Möjligheterna att vara sin konsumtion och produktion är viktigt. Där öppnar det flera möjligheter. Vi hjälper en tillverkningsindustri med att lagra innan produktion och sedan sedan när produktionen är klar. Vi ser stora möjligheter. Kanske man känner rädsla över hur jag hanterar mitt lager. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *