Nyheter

Gert Jonsson om Logpoint 2019

Nyheter Framtidens etableringstomter tar form i norra delen av kommunen. Vi har träffat kommunalrådet Gert Jonsson (M) för en nulägesanalys

Gert Jonsson (M)

Tankarna kring Logpoint började när dåvarande kommundirektör sett vad som planerades i Borås- och Göteborgsområdet.

– Man såg även att Jönköping expanderar söderut i mitten av 2000-talet. Det var Bengt Dahlqvist (M) och Berry Lilja (S) som drev frågan. Vi var tidigare med i ett bolag tillsammans med Jönköpings kommun, men det höll inte utan upplöstes. När vi hade vårt första femklöverprogram 2015 skulle vi avvakta området men det tog inte lång tid innan förfrågningarna kom. Då fanns det en försiktighetsprincip, idag ser allt annorlunda ut än…., börjar Gert Jonsson (M) berätta.

– Ett sånt här projekt för så liten kommun som vi är är verkligen unikt. Vi jobbar både med detta och bostadsförsörjning. Det följer med transportmöjligheterna genom vår kommun. Sista delen av sista entreprenaden har påbörjats och det kommer att fortsätta flyttas massor. Köparen köper ”råmark” som är avvattnad, det är framdragit fiber från två håll, el och fjärrvärme. Vi har gjort markberedningen kan man säga. Området är inte plant, så den som köper tomten, beroende på hur stor etableringen blir, får bestämma själv om ytterligare markarbeten ska göras, säger Gert Jonsson (M).

Första tomten, vid etapp ett, nära Jönköpings kommungränsen är reserverad och avtalskrivning pågår med Jönköpings energi, där det framöver ska byggas ett ställverk.

– Bredvid, strax söderut, är ett nyttjanderättsavtal skrivit vilket betyder att man köper en summa mark. Fullföljer man dock inte hela bygglovet kan vi sälja marken igen. Samt att det kommer att bli avtalsskrivningar på ytterligare fem tomter utmed E4:an och 30;an nästa vecka. Vi lämnade en option på 42 hektar till Kvarna, som är ett fastighetsbolag som har byggt bland annat AD Bildelar lite norröver. Man har ett år på sig att köpa loss marken från oss efter att avtalet skrevs, vilket innebär att vi får besked här innan jul. Regionen är inkopplad och kommer att öka pendlartrafiken i området. Vi har förberett med busshållplatser på området.

– Tomten mitt på området finns det också intressenter av, men än så länge ingen avtalsskrivning. Det som egentligen är kvar är tomten söder om bergtäkten som vi inte har intressenter på. Vi har lovat Trafikverket att angöra en säkerhetsparkering. Totalt sett är hela området på 200 hektar och tar man bort diken, vägar, parkering och så vidare så finns det möjlighet att bebygga på 120 hektar.

– Går vi ut med information tidigt stör vi processen, det är därför vi lägger locket på. Inte förrän allting är klart kan vi gå ut med vem som köpt tomten. Det beror också på att det är känsligt om man ändrar eller flyttar verksamheten från en annan kommun där bolaget finns idag. Intresset för området har inte varit större än vad det är idag, men jag kan inte gå ut med fler detaljer förrän allting är påskrivet och klart, avslutar Gert Jonsson (M).

Skogen på området såldes för närmare 30 miljoner kronor. Totalt är hela Logpointområdet på 200 hektar. Området är detaljplanelagt och klar att nyttja, vilket är ett trumfkort Vaggeryds kommun sitter på då köpet av tomt kan gå relativt snabbt.

Många intressenter för nya området

Taggar

Dela


1 reaktion på Gert Jonsson om Logpoint 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *