Nyheter

Lovlediga ungdomar får testa på vårdyrket

Nyheter Inför nästa veckas sportlov testar Vaggeryds kommun ett nytt grepp. Man erbjuder ungdomar från 17 år att komma och testa på vårdyrket. – Vi behöver personal inom äldreomsorgen, säger områdeschefen Ann-Charlotte Bard Gunnarsson.

Ann-Charlotte Bard Gunnarsson. Foto: Henrik Skoglund och Pixabay

”Är du 17 år och fyller 18 år under 2024 så har du möjlighet att prova-på hur det känns att jobba inom vård/omsorg i Vaggeryds kommun under sportlovet. Du kommer att få prova på hur det är att jobba på både hemtjänst och särskilt boende. Det gäller även dig som är vuxen och som inte i dagsläget har någon erfarenhet, men är nyfiken på att byta yrkesbana”.

Så löd texten som lades ut för ett par veckor sedan på Vaggeryds kommuns hemsida. Sista ansökningsdagen var i fredags och det har kommit in ansökningar.
– Vi behöver personal inom äldreomsorgen. Men också att man ska få upp ögonen för yrket. För någon kanske detta blir att man vill sommarjobba med detta, för någon annan att man kan tänka sig att jobba med detta i framtiden, att utbilda sig till det eller liknande, säger områdeschefen Ann-Charlotte Bard Gunnarsson, som var den som kom på idén.

Tanken är att de som ansökt ska få prova på yrket under två dagar. En dag inom hemtjäsnten och en dag på särskilt boende. Nu hoppas man på att initiativet ska ge effekt framåt.
– Vi behöver personal inom äldreomsorgen. Det kan bli på olika sätt. Det kan få kortsiktig effekt inför sommaren, det vore fantastiskt då vi behöver sommarvikarier. Men det kan ge långsiktig effekt också.

Det är första gången man gör detta i kommunen.
– Vi hoppas att vi kan fortsätta med detta vid andra tillfällen också, säger Ann-Charlotte Bard Gunnarsson.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Lovlediga ungdomar får testa på vårdyrket

Kan inte alla ta hand sina släktingar på helgerna så är problemet löst. Vi sparar skattemedel då inga löner behövs och personalen kommer bli lyckliga då man inte behöver jobba helger. Problemet löst och alla blir nöjda.

Visst är det ett bra initiativ att ungdomar får en inblick i yrket men för att kunna locka fler att utbilda sig till undersköterskor behöver man se över personaltäthet, schema (inte jobba varannan helg) och lönen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *