Nyheter

LRF-ordföranden om krisen: ”Slår jättehårt”

Nyheter I dag presenterade Socialdemokraterna och Centern ett nytt stödpaket till landets bönder. Det gläder Karin Nalbin som är ordförande för LRF i Jönköpings län. – Det är jättepositivt att man äntligen tar det här på allvar.

Karin Nalbin. Foto: Joel Dittmer och arkivbild

Krispaketet, som ännu inte röstats fram av riksdagen, är på cirka två miljarder. Det är årets andra. Det första kom dagarna innan Rysslands invasion av Ukraina. Något som bland annat lett till att priserna på spannmål gått ut.
– Det kommer hjälpa till att bibehålla en full produktion. Sen är det inte så att detta löser alla våra problem. Det kommer att hjälpa till så att det inte är så många som lägger av. Men det är fortfarande så att livsmedelspriserna kommer att gå upp i butik, säger Karin Nalbin.

Hur hårt har det här tagit på bönderna i Jönköpings län?
– Det har tagit hårt, det har det gjort.

Farligt att stanna upp

Dock ännu inte extremt hårt då man ännu inte drabbats än av dieselpriserna. Det är först nu till vårbruket som man börjar använda maskinerna.
– Däremot har vi märkt av de andra kostnaderna. Priserna för kraftfoder slår jättehårt på länets animalieproduktion. Så jag skulle nog säga att det inte är någon som inte känner av det.

Är det någon som tvingats lägga ner?
– Nej, vi har inte hört det än så länge. Men det man kan vara väldigt orolig för är att folk kommer dra ner på verksamheten, kanske inte odlar fullt ut eller drar ner på djurantalet.

Karin Nalbin berättar att det skulle vara ett hårt slag mot livsmedelproduktionen om bönder tvingas sluta eller skära ner. Detta då det är långa ledtider inom branschen. Exempelvis: Det som sås nu, ska vi äta först nästa vinterhalvår.
– Drar vi ner så kommer det ta otroligt lång tid innan vi kommer upp i produktion igen. Det finns inga snabba lösningar i livsmedelproduktion, utan vi måsta hålla full fart hela tiden.

Fakta om de statliga stödåtgärderna under 2022

Detta stödpaket är uppdelat på:

1590 mkr i utökat stöd till animaliesektorn
Cirka 400 mkr i retroaktiv dieselskatteåterbetalning
50 miljoner i utökat Norrlandsstöd.

Sedan tidigare har regeringen beslutat om:

800 mkr i skattenedsättning för diesel i jord-, skogs- och vattenbruk
300 mkr i riktat stöd till växthusföretag samt gris- och fjäderfäsektorerna
Trädor får användas för bete, skörd eller odling utan att det påverkar jordbrukarnas förgröningsstöd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *