Nyheter

LRF skriver om livsmedelsupphandling

Nyheter Nyligen bjöd Vaggeryds kommun in lokala livsmedelsproducenter för ökat samarbete

Arkivbild

LRFs kommungrupp uppskattar den dialog som kommunen nu för med lokala livsmedelsproducenter. Det är ett bra sätt att öka samarbetet mellan våra lokala producenter och kommunen!

Träffen var uppskattad hos deltagarna. Det känns bra att veta att kommunen är intresserad av att hitta närproducerad mat, att de är öppna för kreativa idéer och tips kring hur upphandlingarna kan skrivas för att höja kvalitén på de råvaror som köps in.

Redan idag levereras ekologiskt nötkött från Häradsköps Gård och förhoppningen är naturligtvis att de även i fortsättningen får förtroendet att fortsätta med detta, men också att fler kan få möjlighet att leverera direkt till kommunen. Kommunen har som många vet avsatt mer pengar, detta år och kommande för att köpa in svenskt kött, vi hoppas och tror att detta inte är tillfälligt.

Vaggeryds kommun söker nu tips på fler lokala producenter som är intresserade av att leverera. De vill omgående starta en dialog med dessa för att se vilka möjligheter som finns.

Prioritera svenskt i upphandlingen

LRF uppskattar de goda intentioner som finns från Vaggeryds kommun avseende upphandling av hållbara livsmedel. Men även om vi idag har flera lokala intressenter som är intresserade av att leverera direkt till kommunen kommer fortfarande den största delen av livsmedel från grossister. Det är därför viktigt att även här prioritera vad som köps in och det är upp till våra politiker att göra denna prioritering.

När det kommer till kriterier för upphandling är det viktigt att välja det mest hållbara alternativet, och i första hand prioritera närodlat, i andra hand svenskt, och i tredje hand ekologiskt. Alla aspekterna är viktiga, men på lite olika sätt ur ett socialt, ekonomiskt och ett miljömässigt perspektiv.

Vi ser fram emot en fortsatt nära dialog om hur vi tillsammans ser till att Vaggeryd bidrar till en trygg livsmedelsförsörjning och hållbar utveckling både inom och utanför kommunens gränser. En hållbar livsmedelskonsumtion och livsmedelsproduktion i kommunen är en central del i detta.

LRFs kommungrupp i Vaggeryd

Taggar

Dela


1 reaktion på LRF skriver om livsmedelsupphandling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *