Nyheter

LRF vill förlänga tiden för betesdjur att gå ute

Nyheter Som ett resultat av sommarens torka med foderbrist vill LRF att djuren ska få beta ute längre

Arkivbild

Det är LRF som begärt ett generellt förlängt tillstånd för att ha betesdjuren ute längre. Jordbruksverket ville inte bifalla en generell ansökan så nu diskuteras frågan mellan LRF och länsstyrelserna.

– Vi har en positiv dialog med länsstyrelsen, säger Anders Friberg som är ordförande för LRF i Jönköpings län. De har stor förståelse för alla problem som sommarens torka ställt till med. Samtidigt är de noga med att inte äventyra djurskyddet och där är vi helt eniga.

– Även om det blir en dispens så att djuren får gå ute till och med november månad så kommer ingen djurägare brista i djurskyddet om det blir ett väderomslag, enligt Anders Friberg

Som det är nu så förs dialogerna runt om i landet, men det är fortfarande en generell dispens som är huvudspåret. En förlängd betesperiod ute skull vara mycket värdefullt då lantbrukarna kan spara på foder och stallströ, dessutom kommer ju det bete som växer ute att komma till nytta.

Anders Friberg är övertygad om att det kommer att lösa sig i samförstånd mellan LRF, länsstyrelserna och Jordbruksverket inom kort.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *