Nyheter

LRF:s struktur kan förändras

Nyheter Landets välskötta lokalavdelningar kan vara kvar och vissa lokalavdelningar kan gå in under respektive kommungrupp. Regionstyrelsen svarade och förklarade under årsmöteskvällen på Tallnäs

Ulrica Björnhag, från regionstyrelsen, berättade om förslaget som arbetats fram på riks

Under LRF kommungrupps årsmöte fanns Ulrica Björnhag med. Ulrica sitter i LRF regionstyrelse och informerade om förslaget som ligger hos riksförbundsstämman. 

– Era synpunkter kommer att påverka innan det är klart. Från grunden handlar det om att LRF ser väldigt olika ut runtom i landet. En välfungerande lokalavdelning ska finnas kvar och fortsätta med sin verksamhet. Men man ska också kunna skapa avdelningar utifrån intresse och verksamhet. Bottendelen ska inte kapas utan vara förankrad och belysa styrkan att man är en part att räkna med, berättar Ulrica som informerar mer om förslaget: 

Bakgrunden till förslaget har lyfts av medlemmar under flera år. 2018 tog LRF riksförbundsstämma avstamp i en bred medlemsdialog i syfte att få medlemmarnas syn på hur LRF ska vara organiserat och jobba framåt. Medlemsdialogen, som genomfördes 2018 och 2019 påtalade behovet av att genomföra en fördjupad genomlysning. Det inkom motioner och skrivelser från lokalavdelningar och regioner till LRF på riksnivå. 

– Nu pågår en remissperiod inför beslutet på LRF riksförbundsstämma som är senare under våren och 2024 kan genomförandet göras. Målet med förslaget är en organisationsstruktur som är hållbar samt underlättar dialog, gemenskap och nätverkande mellan medlemmar samt ökar attraktiviteten att engagera sig i LRF, menar Ulrica Björnhag. 

En förenkling av föreningsstruktur är alltså på förslag där framtida stadgar kan komma att innehålla, riks, regionalt och kommunalt.

– Kommungruppernas roll och uppdrag stärks samtidigt som välfungerande lokalavdelningar kan fortsatta med sin verksamhet, menar Ulrica. 

Vad händer med lokalavdelningarna?
– Förslaget är att varje regionstyrelse har ansvar för, och beslutar inom ramarna, för de gemensamma stadgarna om den organisationsstruktur man anser vara nödvändig, utöver LRF kommunnivå. Målsättningen är att vid en eventuell organisering på lokal nivå ska detta ske på ett sätt som kräver ett minimum administrativt arbete. Det ska bli enklare att engagera sig i en specifik fråga under en kortare period och att det öppnar upp för att det kan skapas tillfälliga grupper och nätverk som vill genomföra en viss aktivitet, menar Ulrica Björnhag. 

Vad händer med mitt medlemskap, var en av funderingarna:
– I dag har varje medlem sitt medlemskap i LRF ideella förening samt att man blir tilldelad en tillhörighet i en lokalavdelning. Förslaget innebär att medlemmarna fortsatt ska ha sitt medlemskap i LRF ideella förening med ett tillhörande tillika-medlemskap i ”sin region”. Regioner och riks ansvarar gemensamt för en sammanhållande medborgarkommunikation och varje medlem har motionsrätt till årsmötet för sin kommungrupp. 

Olof Jonsson, Köpet, undrar;
– Som det är nu är vi tre lokalavdelningar under kommungruppen. Kan en lokalavdelning vara kvar och två gå upp i kommungruppen?

Ulrica Björnhag, Gräshult och regionstyrelsen svarar:
– Ja. Tanken är att göra likadant över hela landet. Men samtidigt se över administrationen. All ekonomi kommer framöver tas omhand i respektive kommungrupp och inte respektive lokalavdelning. Varje styrelse får lämna in synpunkter på det här förslaget som nu är lagt. 

Roger Andersson, ordförande i LRF kommungrupp:
– Vi är unika när det gäller kommungrupp och lokalavdelningar. När vi gjorde tidigare omorganisation så utkristalliserades vårt arbete, så här fungerar det inte på många ställen, summerar Roger.

Fotnot: Under kommungruppen finns tre lokalavdelningar i Vaggeryds kommun: Bondstorp/Byarum, Svenarum, Åker/Tofteryd/Hagshult.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *