Nyheter

LSS tynger socialnämndens budget

Nyheter Försäkringskassans hårdare bedömningar av stöd inom LSS har kostat kommunen 1,5 miljoner över budget första kvartalet

Lotta Damberg, Ann-Katrin Löfstedt och Peter Fransson

Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har hamnat i fokus sedan Försäkringskassan ändrat sina bedömningar efter en ny rättspraxis från 2015. Det blir allt svårare att få statlig assistansersättning vilket har gjort så att kostnaden för detta hamnar i den kommunala ekonomin.

För Vaggeryds kommun har de inneburit en ökad kostnad med 1,5 miljoner kronor jämfört med vad som finns avsatt i budget. Årets första tre månader har tagit knappt halva budgeten för personlig assistans (LSS). Det pågår ett arbete om hur LSS ska tolkas framöver, men det kommer inte att ske omprövningar av de fall som fattats beslut om redan.

– Det är en besvärlig situation, säger både Ann-Katrin Löfstedt (M) och Peter Fransson (S) väl medvetna om att kommunen ansvarar för alla som befinner sig inom kommunens gräns.

I övrigt har man ekonomin under hygglig kontroll även om kostnaden för ensamkommande barn dragit iväg med dryga miljonen. Det är pengar man kan återsöka hos staten men det finns inga garantier, och skulle staten inte bevilja pengar så finns det möjligheter att täcka dessa kostnader. De statliga stöden för ensamkommande barn gav stora överskott både 2016 och 2017, pengar som fonderats för oväntade utgifter som kan bli fallet.

Socialnämnden gav också ett uppdrag att teckna avtal med ett familjehem som har jourverksamhet.

– Det är mycket viktigt att vi har någon som kan ta emot ett barn/ungdom på kort varsel när det behövs oavsett tidpunkt, säger Ann-Katrin Löfstedt väl medveten om att hon kan tvingas fatta ett beslut om omhändertagande mitt i natten om så är fallet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *